Udstyr til åbent vand-svømning

En våddragt er nødvendig til åbent vand-svømning, hvis du også vil svømme udenfor højsommeren.

Svømmer du mest crawl, så vælg en crawl-våddragt. Den har lange ben. Foto: Colourbox

Følgende udstyr er nødvendigt til åbent vand-svømning:

  • Svømmebriller
  • Badetøj
  • Badehætte – den holder på varmen i hovedet, og den betyder, at du kan ses. Vælg én i en stærk farve, f.eks. gul, rød eller hvid
  • evt. næseklemme og ørepropper
  • Våddragt, hvis du vil svømme i vand på eller under 16 grader.

Våddragt til åbent vand-svømning

En våddragt er svær at undvære.

En våddragt gør, at du kan holde varmen. Desuden giver den opdrift, så hvis du bliver træt, kan du lægge dig om på ryggen og slappe af uden at synke. Af sikkerhedsmæssige grunde er det altså også et godt køb.

Våddragt og vand-temperatur

Normalt starter man med at svømme åbent vand i slutningen af en normal svømmesæson, og så er vandet ofte mellem 14-17 grader.

Når vandet er over 16 grader, kan man godt svømme uden våddragt i en time. Men jeg vil stadig anbefale, at du svømmer med våddragt på, fordi den giver opdrift, så du har lettere ved at svømme.

Køb våddragt beregnet til åbent vand-svømning

Der findes mange våddragter. Nogle kan købes billigt i supermarkeder for 200-300 kr. De er normalt til surfing: De holder kroppen varm, men er ikke egnede til hurtig svømning pga. dårlig pasform og dårlig bevægelighed i skuldre og arme.

En god våddragt til åbent vand-svømning er noget dyrere, 2000-3000 kr. Den består af et smidigere materiale og har en glat overflade, som giver dig fart.

Våddragt til crawl eller til brystsvømning

Der er forskel på våddragter til crawl og til brystsvømning. En crawl-våddragt har lange ben, mens en brystsvømning-våddragt har korte ben.

Har du en crawl-våddragt på, ligger benene så højt i vandet, at det er vanskeligt at lave benspark i brystsvømning.

Crawl-våddragter fås både med og uden ærmer. Bevægeligheden og vandfølingen er bedre, hvis den ikke har ærmer, men den varmer ikke helt så godt.

Har din våddragt ærmer, vil skuldre og arme bestå at et tyndere og mere smidigt materiale end resten af dragten.

Bruger du våddragt, så husk at smøre dig ved halsen, så du ikke får kradsemærker.

Hvis du gerne vil deltage i stævner, så er det en god ide at svømme din våddragt til inden. Så har du vænnet dig til den.