Nybegynder: Derfor er åbent vand-svømning så fedt
Flere og flere danskere har fået øjnene op for åbent vand-svømning. Naturoplevelser, udfordringer og motion er noget af det, der er attraktivt ved den nye motionstrend.
DGI og Dansk Svømmeunion har i de senere år oplevet en markant stigning i interessen for åbent vand-svømning, og derfor har DGI og vorespuls.dk arrangeret 10 åbent vand-events omkring Fredericia i løbet af sommeren 2013.
”Det er en skøn naturoplevelse at dyrke motion på den her måde. Det er helt anderledes, end det jeg selv er vant til fra svømmehallen,” forklarer Thomas Hansen, der er blevet lokket med af sin kollega.
Triatlon-bølge
Tanja Billesø Beck, idrætskonsulent ved DGI Fyn Svømning, er ansvarlig for de 10 åbent vand-events, og ifølge hende var det på tide med denne satsning:
”Det er en tendens, vi oplever i takt med, at triatlonsporten mere og mere er blevet en hverdagssport for almindelige danskere, og samtidig har vi et ansvar for at udbyde noget til de triatleter, men også til almindelige motionister,” forklarer hun.
På stranden står de klar i deres våddragter. Thomas Hansen er nybegynder i det åbne vand i modsætning til en del af de andre. Han er blot med for anden gang til disse åbent vand-events, men han har svømmet en del i svømmehallen.
”At svømme i havet er meget mere udfordrende end at være i svømmehallen. Her skal man være opmærksom på bølger, strøm og vind,” forklarer han.
Fokus på sikkerhed
I dag skal de tilbagelægge 2,5 kilometer. De skal svømme ud til den en meter høje gule bøje, der svagt kan skimtes ude bag bølgerne, og så svømme tilbage igen.
Strandens livreddere er informerede om åbent vand-arrangementet i dag på Østre Strand i Fredericia. Sikkerheden er ikke overladt til tilfældighederne. En motordrevet gummibåd følger svømmerne på turen.
Læs også: Stort tema: Begynd på åbent vand-svømning
Svømmerne skærer sig igennem bølgerne. Engang i mellem er der nogle, der kommer for langt ud. Men gummibåden har hele tiden øje for det og styrer i retning af dem, så de kan blive i en passende afstand fra kajakker og småbåde.
De gule badehætter og de oppustelige orange havtasker, der hænger fra livet, er alt sammen med til at gøre svømmerne synlige.
”Vandet er rigtig dejligt,” siger Thomas nede fra vandet, da han gør et kort ophold. Han er forpustet og kinderne har taget farve.
Godt for triatleter
Tanja Billesø Beck svømmer selv med på turen. Undervejs under deres små stop giver hun gode råd til teknik og hastighed, så de kan portionere deres energi korrekt hele turen igennem.
Især for triatleter er det vigtigt fortæller hun:
”De her events er også til for at dygtiggøre triatleternes svømmedel. Her lærer man noget teknik til at være mere energibesparende i vandet, hvilket tit kan være en hæmsko, hvis man kun har trænet i en svømmehal og ikke oplevet de udfordringer, der er i åbent vand i form af bølger, strøm, tang, vind osv..”
Udfordrende trend
Thomas kommer op af vandet. Han står sammen med de andre svømmere. Alle er begejstrede for dagens oplevelse.
”Jeg vil helt sikkert anbefale åbent vand til andre, men man skal starte i svømmehallen, så man er en nogenlunde svømmer før man går i gang, for der er flere elementer at forholde sig til i havet end i svømmehallen, forklarer han og uddyber sin egen udfordring i dag:
”Det er en god ide at få fat i en rigtig våddragt for ellers kan det være koldt, og det var det for mig i dag, så nu skal jeg ind og have et varmt bad.”
Næste arrangement er den 15. august. Her bliver der sat fokus på strømforhold, så sikkerheden er i top, når man kaster sig ud i bølgen blå. Læs mere og tilmeld dig.