Åbent vand-svømning: Ultimativ guide til udstyr
Åbent vand-svømning kræver mere udstyr end svømmetræning i en svømmehal. Den primære årsag er sikkerhed, og den må man aldrig gå på kompromis med
Hel våddragt
Bedst til crawl: En våddragt er nødvendig for at kunne dyrke åbentvandssvømning i Danmark. I de to varmeste måneder om året kan man godt svømme uden, men helt generelt vil en våddragt gøre dig i stand til at svømme i længere tid med større komfort og mindre risiko for afkøling. En heldragt er god for den habile svømmer, der kan svømme crawl. Køb den ikke for billigt og sørg for at dragten er målrettet svømmere. Specielle svømmedragter har bedre pasform, mindre friktion i de bevægelige dele og en overflade, der mindsker vandmodstanden. Forvent en udgift på minimum 2000,-.
Foto: Colourbox.com
Halv våddragt
Bedst til brystsvømning: Specielle svømme-våddragter findes også i modeller med korte eller ingen arme og korte ben. De holder stadig på varmen, og forlænger dermed svømmesæsonen, men kan dog ikke bruges lige så længe som en heldragt. En halvdragt er god for den lidt usikre svømmer, der ofte eller hele tiden ønsker at svømme brystsvømning. Bevægeligheden i knæ og albuer kan ske uhindret modsat en heldragt, og samtidig er opdriften i benene ikke helt så kraftig, og derfor ligger man også mere optimalt i vandet i forhold til at svømme brystsvømning. Forvent en udgift på minimum 1500,-.
Foto: Colourbox.com
Kropscreme
Undgå sår: Egentlig ikke et stykke udstyr, der har den store sikkerhedsmæssige betydning, men i forbindelse med våddragter er det alligevel essentielt at nævne. BodyGlide og lignende produkter mindsker friktion og sikrer høj komfort på lange svømmeture med våddragt. Brug ikke vaseline til at mindske friktionen. For det første er vaseline ikke særligt effektivt, da det faktisk langsomt går af i vand, modsat specielle produkter lavet til formålet. Desuden vil vaselinen langsomt men sikkert speede nedbrydningsprocessen af din dyrt indkøbte våddragt op, igen noget som du undgår med et produkt som BodyGlide. Kan købes i butikker med triatlon- og løbeudstyr.
Foto: Colourbox.com
Hue og sokker
Ekstra isolering: Er du kuldskær, eller ønsker du at starte svømmesæsonen så tidligt som muligt, så er neopren sokker og en neopren hætte et must. Både sokker og hætte mindsker afkølingen af fødder og hoved. Senere på sæsonen kan man med fordel lade sokkerne blive på land, da føddernes fornemmelse for vandet kan spille en vigtig rolle for din svømning, mens mange vælger at svømme med hætten hele sæsonen. Neopren-handsker er en mulighed. Afkølingen af de ydre ekstremiteter, herunder også hænderne, er stor i koldt vand. Men netop handsker er der delte meninger om, da hændernes berøring med vandet giver den enkelte svømmer en taktil oplevelse af vandet, som går tabt med handsker på. Du må derfor selv finde ud af, hvor meget neopren du kan svømme med.
Foto: Colourbox.com
Badehætte
Vælg en pangfarve: Uanset om du svømmer med neopren-hætte eller ej, så skal du altid svømme med en badehætte yderst. Vel at mærke en badehætte i en meget kraftig farve. På den måde er du synlig for andre - både dem der færdes på land og de andre brugere af vandet langs den rute, du har valgt.
Brug for eksempel badehætter i gul, rød eller grøn – gerne neon-nuancer. Aldrig blå, grå eller sort.
Foto: Colourbox.com
Svømmebriller
Skal ikke stramme: Svømmebriller er en nødvendighed. Når du svømmer i åbent vand er det vigtigt, at dit udsyn er godt, og for at sikre optimalt udsyn, er det vigtigt, at du vælger en brilletype, der sikrer, at du kan udnytte så stor en del af dit synsfelt som muligt. Mange åbentvandssvømmere har på den baggrund valgt at anskaffe svømmebriller, der er væsentligt større, end de briller de normalt ville benytte i en svømmehal. Brillerne ligner i nogle tilfælde små svømmemasker. En yderligere fordel er, at du ofte kan have den type briller på i længere tid, da de sidder ind på kraniet (panden, kindbenet mv.) og ikke presser ind omkring øjenhulerne, som de meget mindre konkurrence-svømmebriller kan have en tendens til.
Foto: Colourbox.com
"Havtaske"
Bliv set og ha' mobilen med: En havtaske (SafeSwimmerFloat) er et regulært stykke sikkerhedsudstyr til åbentvandssvømmere. I princippet er der tale om en oppustelig pude, som du svømmer med, således at din position i vandet er ekstra tydelig. Den er blevet døbt ’Havtaske’ på dansk, fordi den indeholder et lille rum, som man kan putte pung, bilnøgler og telefon ned i, således at man kan tage disse ting med sig, mens man svømmer. Det giver den yderligere sikkerhed, at man faktisk har en mulighed for at ringe efter hjælp hvis man virkelig skulle komme i nød under en svømmetur, ligesom havtasken i sig selv også kan bruges som en hjælp til at holde sig flydende, hvis det kommer så vidt.
Foto: wikipedia.com