Åbent vand-svømning: Planlæg din svømmetur

Det handler om at mindske risikoen for overraskelser mest muligt

Prioriter planlægning af din svømmetur højt. Foto: Colourbox

Hvor meget planlægning kræver åbent vand-svømning?

Det afhænger meget af den valgte rute og vandets samt kystens/breddens beskaffenhed det pågældende sted. Hellere planlæg for meget end for lidt. Når man svømmer i åbent vand, handler det om at mindske risikoen for overraskelser mest muligt.

Læs mere: Open Water: Lær at orientere dig

Stedet

Først og fremmest skal du finde et godt sted at svømme. Jo mindre rutineret du er, desto vigtigere er det, at det er et sted, hvor vind og vandforhold ikke er alt for omskiftelige. Og det er et sted, hvor du kan planlægge en rute, der er kyst/bred nær, således du aldrig er langt fra land. En lokal sø eller langs stranden ved den nærmeste fjord er gode steder at starte.

Læs også: Open Water: Tænk før du svømmer

Du kan med fordel besøge stedet på forhånd. Dermed kan du ved selvsyn konstatere, hvordan vandforholdene er, og hvordan kysten/bredden tager sig ud. Ved at se stedet an, får du også mulighed for at notere dig eventuelle fikspunkter på land, der kan hjælpe dig med at afgøre, hvor langt du kan planlægge at svømme.

Distancen

Netop distancen er vigtig for mange svømmere, da træning i et svømmebassin er delt op i meget præcist afmålte stykker af 25 meter eller 50 meter. De flest svømmere er derfor blevet vant til, at deres svømmeture er kvantificerbare på en meget konkret måde: Tilbagelagt distance og forbrugt tid.

Læs mere: Open Water: Tag springet fra svømmehallen

En af de større overvindelser for mange, der skifter fra svømmehal til åbent vand er, at hver eneste svømmetur bliver meget mere relativ, fordi den konkrete svømmetur skal ses i forhold til vejret, vandet og ruten, inden man overhovedet begynder at måle op imod den forbrugte tid.

Uforudsigeligheden er den eneste konstant.

Se også: Åbent vand: Se de 8 sikkerhedsråd!

Planen

I planlægningsøjemed kan ruteplanneren på vorespuls.dk bruges til at få en ide om den distance du vil komme til at tilbagelægge, hvis du svømmer efter bestemte på forhånd udpegede fikspunkter på land.

Værktøjet bruger luftfotos fra Google, så du vil kunne genkende kystlinjen/bredden på billederne, og selv om servicen er tænkt til at måle længde på landjorden, virker den fint til at opmåle svømmeruter.

Læs mere: Open Water: Ultimativ guide til udstyr

Med en plan i baglommen og en ide om den konkrete distance du vil komme til at svømme, hvis du holder dig til den planlagt rute, er du klar til at tage en svømmetur i åbent vand uden at løbe en unødig risiko.

God tur!