Åbent vand-svømning: Lær at orientere dig

Hvor er jeg? Og hvor langt har jeg svømmet? Det kan være svært at orientere sig i det åbne vand. Her en række gode tips til, hvordan du bedst finder vej med hovedet i vandoverfladen.

Det kan være svært at vide, hvor man er, når ens hoved ligger i vandoverfladen Foto: DGI, Tanja Billesø Beck

Når du svømmer i åbent vand, er der i princippet ingen grænse for, hvor langt du kan svømme, og ofte kan det også være svært at tjekke den tilbagelagte distance.

Ved at planlægge ruten og svømme efter bestemte fikspunkter, kan du dog nærme dig en nogenlunde præcis fornemmelse for egen præstation. Det forudsætter dog, at du kan orientere dig i åbent vand.

Fikspunkt at svømme efter

Der er ingen fikspunkter på havet eller søen, som du kan svømme efter. I nogle tilfælde, vil der være bøjer eller lignende, der kan agere rute-markør, men selv store bøjer har det med at være svære at se, så snart der er den mindste bølgegang. Tænk på, at du ligger med hoved og udsyn i vandoverfladen.

Læs mere: Open Water: Ultimativ guide til udstyr

Sørg for at svømme langs bredden, og find så et markant fremspring, et højt træ, et tydeligt hus eller lignende langt fremme - og gerne længere fremme, end du egentlig skal svømme. Når du har lagt fra land, er det vigtigt, at du under din svømning sørger for at holde dit valgte fikspunkt nogenlunde stabilt i samme del af dit synsfelt hele tiden.

Svømmer du langs en meget lige bred, vil fikspunktet typisk være yderst i højre eller venstre side af dit synsfelt. Hvis du for eksempel svømmer over en sø, kan du til gengæld placere fikspunktet midt for i synsfeltet og svømme efter det - forudsat at fikspunktet er placeret på linje med din rute.

Læs mere: Open Water: Tænk før du svømmer

Orientering under svømning

For at kunne svømme efter dit valgte fikspunkt er du nødt til at kigge op fra tid til anden. Nogle rutinerede åbent vand-svømmere behøver ikke kigge så ofte som mere urutinerede svømmere, da de ofte også bruger lysets retning og bredden som markører for, om de svømmer lige eller ej.

Dog er det stadig nødvendigt at kigge fremad for at være helt sikker på, at ruten holdes.

Læs mere: Open Water: Springet fra svømmehallen

Svømmer du brystsvømning, er det forholdsvis uproblematisk, da du løbende vil se lige frem. Tag eventuelt et par ekstra tag uden at tage hovedet under vandet, hvis det er nødvendigt.

Se også: Åbent vand: Se de 8 sikkerhedsråd!

Svømmer du crawl, drejer du mere med kroppen, og der er større risiko for at komme ud af kurs. Sørg derfor for at, du for hver tredje eller femte vejrtrækning laver et såkaldt vandpolo-armtag – det vil sige et crawl-armtag, hvor du beholder hovedet over vandet og kigger lige frem.

Læs mere: Open Water: Sådan svømmer du i store bølger

Med lidt øvelse kan du indarbejde et sådan armtag i din svømmerytme, og så vil orientering være en naturlig del af din svømning.