Tema: Sådan udviklede svømning sig som sport

Vi har altid svømmet. Men i 1800-tallet begyndte vi at konkurrere. Læs om svømnings historie.

Udsnit fra en assyrisk frise, ca. år 1000 f. Kr.: 3 svømmere flygter fra nogle bueskytter. Den øverste svømmer tilsyneladende "crawl", en stilart, der først blev almindelig i Europa ca. 2900 år senere. Billedet er fra Ralph Thomas' bog "Swimming", 1904.

Svømning – en urgammel færdighed

Svømning betragtes som en af de ældste færdigheder, mennesket stadig dyrker.

Som den eneste moderne sportsgren har svømning ingen oprindelseshistorie. Der findes ingen gamle skrifter, der kan fortælle hvor, hvornår og hvorfor mennesket begyndte at svømme. Det er bare noget vi altid har kunnet.

Vi svømmede (måske) for 40.000 år siden

Forskere anslår, at mennesket begyndte at transportere sig ad vandvejene for omkring 40.000 år siden. Det er nærliggende at tro, at mennesket derfor også kunne svømme på dette tidspunkt.

Der er masser af spredte referencer til svømning som en egenskab i oldtidens litteratur, men stort set ingen beskrivelser af, hvordan man udførte svømmetagene. De få ledetråde, der findes, er tolkninger af spredte afbildninger af svømning blandt oldtidens civilisationer.

Knap 200 år gammel konkurrencesport

Svømning udviklede sig først i midten af 1800-tallet til en aktivitet, man konkurrerede i.

Indtil da var svømning blot en færdighed, som det var praktisk at kunne.

Især som militærdisciplin har svømning udmærket sig i forskellige kulturer. Den udvikling blev startet for omkring 5.000 år siden, da mennesket begyndte at omdirigere vandvejene og bl.a. bruge dem som forsvarsværker for byer og borganlæg.

I Europa begyndte man i middelalderen at betragte svømning med skepsis, da man opfattede vand som en af de primære smittekilder for pest.

Den modvilje blev først helt overvundet igen i midten af 1800-tallet, hvor de første skridt mod den konkurrencesport, vi i dag kender svømning som, blev taget.

Udendørs og indendørs – og ud igen

I det 20. århundrede har svømning og svømmesporten gennemgået en rivende udvikling.

I første halvdel af 1900-tallet blev svømning primært dyrket udenfor – og ofte i åbent vand. Senere, i anden halvdel af 1900-tallet, blev svømmesporten hegnet ind og flyttet fra naturlige til kunstige bassiner.

Først i de senere år er interessen for at svømme udenfor igen blusset op, så man i dag kan tale om en hel renæssance for åbent vand-svømning.