Aqua jogging hjælper efter en løbeskade
Aqua jogging er den bedste genoptræning, hvis du har en løbeskade. Bevægelserne minder om løb, og du kan træne iltoptagelse og hurtighed.
Bedste alternativ til løb
Mange eliteløbere er begyndt at springe i vandet og aqua-jogge, når de får en løbeskade. Og med god grund, fortæller Christian Neergaard, fysioterapeut, medforfatter til bogen ”Sportsskader” og underviser på Fysioterapi-uddannelsen i København.
”Studier har vist, at aqua-jogging er den bedste alternative gentræning efter en løbeskade. Aquajogging slår spinning og cykeltræning,” forklarer han.
Derfor virker aqua jogging
Fordelen ved aqua jogging er, at man bruger de samme muskler som i løb. Samtidig arbejder benet i vandet i de samme vinkler som under løbetræning.
I aqua-jogging bruger man blandt andet kræfter, når man trækker benet op i vand. Det svarer til løb, hvor man også bruger kræfter på at løfte benene fra jorden.
I cykling og spinning bruger man kræfter på at træde pedalen ned. Her får man ikke fat i løbemuskulaturen på samme måde som i aqaujogging.
Hvilke løbeskader kan behandles
Aqua-jogging kan med fordel bruges til genoptræning af klassiske løbeskader. Christian Neergaard anbefaler blandt andet aqua-jogging til:
- Skinnebensbetændelse
- Akillessenebetændelse
- Træthedsbrud
- Svangsenebetændelse
- Springerknæ
Og til mange andre af de løbeskader, som skyldes stød-belastninger.
Her virker aqua-jogging ikke
Ved en fibersprængning kan man generelt træne relativt mere intensivt i vand end ved løbetræning på landjorden. Her skal man passe på høj fart i perioden efter en fibersprængning.
Christian Neergaard fraråder dog, at man bruger aqua-jogging, hvis vævet er markant og akut belastet og trænger til hvile.
Hold dig også fra aqua-jogging, hvis du har overbelastet dine hoftebøjere. Er du i tvivl, om aqua-jogging er det rette for dig, så kontakt en fysioterapeut, som kan vurdere din løbeskade.
Træn intervaller i vand
Fordelen ved aqua-jogging er, at du sagtens kan få pulsen op lige som ved din løbetræning. Du kan endda træne maksimal iltoptagelse og hurtighed.
Efter en løbeskade skal man ofte holde igen med tempoet. For jo hurtigere man løber, des længere svæver man, og jo mere belastning giver det, når foden rammer jorden. Fart kan rive nogle løbeskader op, hvis du løber hurtigt for tidligt.
Samme problem er der ikke i vand. Derfor kan du fortsætte mange af dine intervaller fra løbeturen og så bare gennemføre dem som aqua-jogging i stedet for. Det giver samme træning for åndedrættet, og du bliver dejligt øm i musklerne bagefter. Konklusion: Du holder formen ved lige.
Her kan du se et træningsprogram til aqua-jogging:
Træningsprogram til aqua-jogging
Pas på ensidig løbetræning
Når du skal komme dig efter en løbeskade, er det vigtigt at undgå ensidig alternativ træning. Overdreven aqua-jogging kan belaste muskler, som du ikke er så vant til at bruge, så du får en ny skade. Der er også risiko for at erstatte din løbeskade med en cykelskade, hvis du overdriver cykling, forklarer sportsfysioterapeut Christian Neergaard.
Han anbefaler derfor, at man skal fordele belastningen mellem de forskellige sportsgrene, lige som triatleter gør. Hvis du veksler mellem cykling, aqua-jogging og crosstrainer, er risikoen for en skade mindre.
Samme princip gælder, når du er skadesfri. Løb er hård ensidig belastning. Hvis du løber rigtigt mange kilometer, kan du eventuelt skære ned på mængden og overføre noget af kredsløbstræningen til cykel, aqua-jogging eller crosstrainer.
Ønsker du at løbe intervaller to-tre gange om ugen, kan du begynde med at lægge et af de hårde intervalpas i vand som aqua-jogging. Gør du det, formindsker du risikoen for en løbeskade.