Av mit knæ: Forreste knæsmerter

Forreste knæsmerter er en almindelig overbelastningsskade og gør ondt foran i knæet. Aflast knæet og dyrk alternativ træning.

Knæ-smerterne er ofte diffuse, og flere forskellige væv er involveret. Foto: Colourbox

Når det gør ondt foran i knæet, og årsagen ikke er et fald, et slag eller en forvridning, så har vi ofte at gøre med ”forreste knæsmerter”. En samlet betegnelse for en række mere eller mindre velbeskrevne tilstande i et knæ.

Årsagen er overbelastning. Typisk drejer det sig om for meget træning eller en ny type træning, f.eks. start på bakketræning eller forcering af løbemængden. Måske er der også andre disponerende faktorer, f.eks. ”kalveknæ”.

Diffuse symptomer på forreste knæ-smerter

Symptomerne på forreste knæsmerter er ofte lidt diffuse. Smerter eller ubehag føles over et bredere område, f.eks. bag ved knæskallen.
Typisk kommer smerterne når personen går på trapper, især nedad – og når knæet holdes bøjet i længere tid, f.eks. i en bil eller i biografen. Almindelig gang er som regel ok.

Undersøgelse giver uldne svar

Typisk giver en undersøgelse af knæet ikke noget præcist svar, den kan ikke pege på én bestemt del i eller omkring knæet. Flere forskellige væv ser ud til at være involverede – overbelastede.

Det kan være frustrerende både for knæets ejermand og for behandleren, at der ikke viser sig en præcis diagnose og er en præcis behandlingsprocedure. Men det er ofte situationen ved smerter foran i et knæ.

Måske kan man som behandler have mistanke til ét eller flere væv som hovedskurken, men man kan ikke tillade sig at være særlig skråsikker.

Ofte får patienten nogle lidt forskellige betegnelser sat på; Chondromalasia, løberknæ eller springerknæ. Alt sammen kan indgå i forreste knæsmerter.

Behandling: Skær ned på træningen

Ofte kan forreste knæsmerter afhjælpes med følgende:
- Undgå situationer, som gør ondt
- Skær kraftigt ned på træningsmængden
- Lav alternativ træning, som ikke belaster knæet
- Gradvis optrapning, når symptomerne er væk, se artiklen: Genoptræning af knæ efter en skade
- Eventuelt tung/langsom styrketræning, se artiklen: Tung styrketræning til sener.

Hvis symptomerne er voldsomme eller ikke rigtig vil fortage sig, kan man overveje en anti-inflammatorisk behandling, som bør foregå i samråd med egen læge. Der kan være behov for flere undersøgelser, hvis der er mistanke om anden sygdom.

Få seneste nyt og motion og træning: Tilmeld dig vorespuls.dk's nyhedsbrev