10 bud på gear til vinterbadere

Vinterbadere har også mulighed for at "geare" op. Der findes en masse udstyr, som du kan tilvælge, hvis du har lyst.

Har du hørt om en badeponcho - det er til jer, der blandt andet synes, håndklædet er for koldt, når I kommer op fra vandet. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

I virkeligheden behøver du ikke andet end et håndklæde og en god portion viljestyrke for at vinterbade. Men du vil sikkert hurtigt finde ud af, at du med det rette udstyr kan gøre oplevelsen meget bedre. Her har du 10 bud på udstyr, du kan overveje

Læs også: Bo har vinterbadet i 15 år: ”Derfor blev jeg vinterbader”

Udstyr til vinterbadning

1. Et godt badehåndklæde

Jo hurtigere du tørrer, jo hurtigere får du varmen i kroppen igen. Derfor kommer du ikke uden om et godt badehåndklæde. Vælg et dejligt stort et, der dækker det meste af kroppen.

2. Husk badekåben

Når du kommer op ad vandet, er det vigtigt at kroppen bliver varmet op igen hurtigt. Specielt hvis det blæser, bliver en våd krop hurtig afkølet. Med en lunende badekåbe holder du den dejlige varme tæt ved kroppen og sikrer en god og velværende oplevelse med din vinterbadning.

3. Prøv en badeponcho

Orker du ikke at kæmpe med badekåben, kan du få en såkaldt badeponcho. Det er et forholdsvist nyt fænomen – en krydsning mellem en badekåbe, et håndklæde og en kjole. Den er lige til at trække over hovedet og fås med hætte. Den giver hurtigt varmen, når du kommer op ad vandet.

Læs også: Do’s and don’ts for vinterbadere

4. På med badehætten

Du mister op til 70 procent af din samlede kropsvarme alene gennem afkøling af hovedet. Så selv en lille badehætte har en stor betydning. Har du hovedet under vand, skal du vælge en traditionel badehætte, der kan tåle at blive våd. Har du ikke hovedet under vand, kan du bruge en ganske almindelig varm hue.

5. Hold hænderne varme

Når kroppen kommer i koldt vand, sænkes blodtilførslen til de ydre kropsdele for at holde gang i de mest vitale kropsdele. Det betyder, at du får kolde hænder. Rigtig kolde hænder. Derfor kan det være rigtig dejligt at benytte neoprenhandsker, når du bader. Er der is i vandet, beskytter handskerne også hænderne mod de knivskarpe isflager.

6. Undgå at få kolde fødder

Fødderne er noget af det første, der bliver kolde. Nogle vil opleve deciderede smerter i fødderne. Et par gode badesko af neopren er derfor din ven, der holder den værste kulde fra fødderne. Samtidig står du bedre fast på badetrappen, hvis den er glat.

Læs også: Hvilken type vinterbader er du?

7. Brug en fodmåtte

Apropos kolde fødder. Klæder du om i det fri, vil du hurtigt finde ud af, at underlaget er iskoldt. Stå derfor på en fodmåtte, så du undgår at komme i direkte forbindelse med underlaget. Brug evt. den knæpude du bruger, når du luger ukrudt. En tyk søndagsavis kan også bruges i nødstilfælde.

8. Hvis du vil bruge badetøj

De fleste vinterbadere vælger at bade nøgne. Det er der flere gode grunde til. Frihedsfølelsen er en af dem. En anden god grund er, at almindeligt badetøj suger det iskolde vand til sig, hvilket giver en kold, klam og fugtig fornemmelse. Foretrækker du at bade i badetøj, så gå efter badetøj, der suger så lidt vand som muligt. Du kan også vælge neoprenbadetøj, der sidder helt tæt til kroppen og holder det iskolde vand ude. 

9. Få en prop i øret

Når det kolde vand trænger ind i ørerne, oplever nogle vinterbadere at få hovedpine og svimmelhed. Heldigvis findes der et effektivt værn mod det. Brug ørepropper eller ganske almindeligt vat. Det er et effektivt værn mod at få det iskolde vand i ørerne.

Læs også: Sådan vinterbader du sikkert og trygt

10. Slut af med en varm kop kaffe eller te

Hav gerne en varm kop kaffe eller te med, som du kan nyde bagefter. Det gør hele oplevelsen hyggeligere og bidrager til, at du hurtigere får den indre varme.