Løb: Sådan lander du bedst på jorden

Skal man lande på hælen, midtfod eller forfod? Videnskaben leder efter svar. Læs idrætsfysioterapeutens vurdering.

Det naturlige er at lande på midtfoden eller forfoden. Det gør du, hvis du ikke har løbesko på. Foto: Jens Astrup, DGI-arkiv

Diskussionen kører for fuld tryk i løbeklubber og blandt løbere: Hvordan skal man lande på foden? Er forfodsløb det ideelle eller findes der andre løbeteknikker som er bedre?

De fleste lander på hælen

Langt de fleste motionsløbere lander på hælen eller ydersiden af hælen, men flere løbeskoler mener, at det er forkert og unaturligt.

Blandt andet Pose-Running, Chi-Running og barfodsløb er modstandere af hæl-landinger og har alle deres bud på den ’rigtige’ løbestil - mere eller mindre underbygget.

Ingen svar om løbestil fra videnskaben

Der er endnu ikke noget præcist svar på, hvordan løbere bedst lander med foden. Der er få videnskabelige studier af løbestil, som peger i forskellige retninger.

Denne artikel er derfor i høj grad baseret på min erfaring som idrætsfysioterapeut og mit arbejde med løbere.

Løb på hælen gør ondt

Vi vil ikke lande på hælen i særlig lang tid, hvis vi løber uden løbesko på et hårdt underlag. Det kan vi sige med sikkerhed, fordi hæl og hælpude bliver smadret i løbet af kort tid.

Det er heller ikke hensigtsmæssigt at løbe og lande foran kroppens tyndepunkt, hvis man gerne vil løbe hurtigt i lang tid. På den måde bremser man fremdriften og tempoet i løb.

Alligevel lander langt de fleste motionsløbere netop på hælen foran kroppens tyngdepunkt. Det har jeg jeg konstateret gennem de mange år, jeg har studeret løbestil.

Løbesko lægger op til hæl-landing

Meget tyder på, at moderne løbesko får os til at lande på hælen.

Traditionelt har løbesko en stor og kraftig støddæmpning bygget ind i området omkring hælen. Konstruktionen gør, at løbere ikke ødelægger hælen i landingen.

Vi kommer derfor til at lande anderledes, end vi gør uden løbesko. Uden løbesko ville vi typisk foretrække landing på midtfod eller forfod.

For mange løbere fungerer landing på hælen uden problemer. Fordelen er, at den er let at udføre, når man ikke har ambitioner om at løbe hurtigt eller træne meget.

Andre ulemper ved traditionelle løbesko

Mange traditionelle løbesko løfter os samtidig et godt stykke op over underlaget. Groft sagt kommer løberne op at balancere på støddæmpningen.

Det betyder, at vi har risiko for at vælte lidt rigeligt indad - og så har vi en 'over-pronation'. På den måde er grundlaget for 'pronations-skoene' skabt.

Ulempen er også, at løbere, som lander på hælen, bliver mere afhængige af støddæmpningen i løbesko - og støddæmpning bliver jo slidt. Det betyder, at løbesko skal skiftes ud med jævne mellemrum.

Der findes dog masser af gode løbesko med kraftig støddæmpning i hælområdet. Vi skal blot være opmærksomme på, hvad de gør ved vores måde at løbe på. Mange motionsløbere har det fint med hæl-landing og vil sikkert forsætte med det.

Land under kroppen i løb

Landingen i løb bør foregå lige under kroppens tyngdepunkt. Det mener skoler som Pose Running og Chi-running.

I praksis betyder det, at tyngdepunktet for mange løbere skal skubbes noget fremad. Det fører til, at man typisk lander på sin midtfod, mens enkelte løbere vil tendere mere til forfodsløb.

Køb en lidt flad løbesko

Et råd er at købe en lidt fladere løbesko uden kraftig stødopbygning i hælen, hvis du gerne vil lande på din midtfod. Du skal alligevel ikke bruge hælområdets støddæmpning til noget.

I den fladere løbesko svæver du forbi hælen til midtfoden og ruller så fra ydersiden til forfoden – sådan lidt simpelt beskrevet.

Fyssen anbefaler midtfods-landing

Af flere grunde anbefaler jeg midtfods-landing, når du løber. Den er tættere på, hvad vi gør uden løbesko på – og måske mere naturlig.

Når vi har mulighed for at lande under kroppens tyngdepunkt, kan vi sætte tempo på løbet, hvis det er det, vi ønsker.

Der er få forfods-løbere

Forfodsløb har fået meget omtale gennem den senere tid. Men der er ikke mange løbere, som kun lander direkte på forfoden i motionsløb og langdistance-løb. De få, som løber sådan, siger, at de altid har følt det naturligt at lande sådan.

Ved forfodsløb bliver kroppens støddæmpning en helt anden. Lægmuskalaturen spiller en stor rolle, fordi det er den, som i høj grad arbejder under løb.

Hvis man naturligt er forfodsløber, ser jeg ingen grund til at ændre på den løbestil. Dog vil jeg anbefale en lang og gradvis tilvænning til at løbe længere distancer.

På den anden side mener jeg ikke, at de, der bruger hæl- eller midtfods-landing, vil have stor gavn af at lande direkte på forfoden. Fordelene er begrænsede, hvis der i det hele taget er nogen.