Chi-running: Løbestil giver energi

Chi-running udnytter energien i kroppen, så dit løb bliver mere effektivt. Chi-running kan få løbere til at mærke deres krop bedre.

I Chi-running arbejder du dels med din kropsholdning under løb og dels med det mentale. Foto: Colourbox

Navnet Chi-running har rødder i den kinesiske filosofi. Chi betyder den livgivende energi, der forbinder den fysiske krop med sindet og det åndelige.

Er den personlige Chi stærk, er kroppen i balance, og man har et godt helbred.

I Chi-running drejer det sig netop om at optimere flow og energi i kroppen under løb. Chi-running kan lyde abstrakt, men man arbejder f.eks. med det i atletikkens verden.

Løb hurtigere med tyngdekraften

Groft sagt er der 5 punkter, som man skal fokusere på under Chi-running.

1. Kropsholdningen i løb
Der skal være en lige linje fra toppen af hovedet gennem kroppen og ned til fødderne, når man løber. Når denne linje er på plads, bliver kroppens muskler ikke belastet ved at holde igen. Man bruger ikke energi ved f.eks. at falde sammen i hofterne eller kigge ned med hovedet.

2. Brug tyngdekraften
Når kroppen er en lige linje, kan du styre farten under løb med tyngdekraften. Læn dig lidt frem, så trækker tyngdekraften fremad.

3. Underkrop og bækken skal være stærke
Bækkenet skal have den rette holdning og drejning under løb, så benene frit kan bevæge sig. Underkroppen skal være stærk, da kroppen så bedre kan styre løbebevægelsen.

4. Overkroppen følger med
Fald let forover med overkroppen uden at overdrive, når du løber. Armene svinger frem og tilbage i en 90 graders vinkel fra albuen under løb.

5. Løb altid med samme kadence
Uanset om du lunter, sprinter, eller det går ned eller op ad bakke, skal du i Chi-running altid løbe med samme kadence. Antal skridt per minut skal være højt. Når du skruer op for farten, bliver dine skridt længere. Men antallet af skridt er det samme.
Læs om at ændre kandence i løb her:
Løbestil med flere skridt: Brug metronom

Chi-running lover færre skader

Tilhængere af Chi-running lover færre skader og smerter, samt at man kan blive hurtigere til løb og løbe længere med færre anstrengelser.

For nogle kan det være rigtigt. Mange løbere vil have gavn af mindre justeringer på deres løbestil, men en ny revolutionerende teknik er chi-running næppe.

Mere opmærksomhed under løb

Til gengæld har Chi-running et meget positivt syn på løb. Det hele menneske er i centrum og ikke kun fødderne eller dit løbeprogram.

Teknikkerne i Chi-running kan sandsynligvis få løbere til at mærke deres krop på en anden måde, så de er mere opmærksomme på, om kroppen bliver overbelastet.

Det kræver dog, at man reagerer og aktivt handler, hvis kroppen skal justeres under løb.