Løb naturligt med barfodsløb
Løb uden løbesko: Din løbestil ændres hurtigt. Barfodsløb kan være en gevinst, men pas på skader.
Løb i bare tæer er ikke særlig almindeligt i vores del af verden. Men i Kenya og Etiopien har flere løbestjerner som børn løbet barfodet på jordveje eller i kanten af en asfalteret vej.
Man ser dog næsten aldrig, at top-løbere løber uden løbesko. Men det betyder ikke, at barfodsløb ikke er relevant for eliteløbere eller motionsløbere.
Løb på midtfod og forfod
Når man smider sine løbesko, er der ingen tvivl om, at man vil ændre sin løbestil. Barfodsløbere vil typisk ikke lande hårdt på hælen. Det gør ondt.
Når man lander på midtfod eller forfod, kan det for nogle løbere betyde, at de bliver langvarige løbeskader kvit.
Belastningen ved barfodsløb er anderledes end ved løb med løbesko. Det kan betyde, at man forebygger skader og får større glæde ved løb.
Væn dig til at være barfodet
For at komme i gang med barfodsløb skal du starte lang tid før selve løbeturen.
Smid skoene allerede når du går rundt hjemme i lejligheden eller i haven. Udnyt enhver lejlighed til at lufte fødderne og lad dem mærke forskellige underlag.
Sådan begynder du på barfodsløb
Det er vigtigt, at du vænner kroppen langsomt til barfodsløb.
Start med at løbe i dine normale løbesko – og tag dem så af, når du skal jogge i slutningen af din løbetræning.
I begyndelsen skal du kun løbe barfodsløb i f.eks. Fivefingers på græs eller blødt underlag. Efter 3-4 uger kan du forsøge dig med et andet underlag, som er knapt så blødt.
Prøv at undgå at barfodsløb i regn og snevejr de første uger. Det kan være en udfordring for fødderne og for din løbestil.
Kroppen skal vænnes til barfodsløb
Det er ikke kun fodens såler, der skal vænne sig til barfodsløb. Det samme skal benene, hofterne og musklerne i foden.
Kroppen er vant til, at de normale løbesko støtter og styrer foden. Det gælder både i løbesko og i dine daglige sko. Når støtten forsvinder, tager det tid for kroppen at opbygge den rigtige styrke, så den kan holde til løb.
Barfodsløb kan føre til skader
Mange løbere forsøger sig med barfodsløb, og mange løbere stopper igen. Det skyldes løbeskader, hvis man går for hurtigt frem – eller at barfodsløb kræver megen tilvænning for kroppen.
Asfalt og fortove kan være hård kost for en fod, som er vant til at møde verden iført sok og løbesko. Fivefingers eller andre sko til barfodsløb beskytter ikke foden meget.
Oplever du smerter eller ubehag ved barfodsløb, så stop med at løbe med bare tæer eller sæt træningsmængden ned.
Du kan starte igen med barfodsløb, når smerten er væk.
Vær opmærksom på ikke at starte, hvor du slap. Måske er du nødt til at gå flere uger tilbage i dit løbeprogram, så du er sikker på, at kroppens sener, muskler og led er stærke nok til belastningen ved barfodsløb.