Løbestil med flere skridt: Brug metronom

Løb: Hvis du tager flere skridt pr. minut, kan du løbe hurtigere. Brug metronom til at sætte din løbe-kadence op. Læs her hvordan.

Du kan downloade en metronom som app til din smartphone. Foto: Colourbox

Hvis du gerne vil øge farten i løb, er det vigtigt at fokusere på antal skridt per minut.

Hvorfor? Jo, hvis du måske kan tage 20-30 skridt mere for hvert eneste minut, er potentialet stort. Prøv blot at forestille dig, hvor mange ekstra skridt, du kan nå at løbe i løbet af en 10 km eller en marathon – og hvad det vil give af fart.

Her følger en kort manual til, hvordan du i løbet af få måneder kan øge din kadence mærkbart.

Pas på med at løbehoppe

Der er flere grunde til, at det er uhensigtsmæssigt at tage lange, langsomme skridt under løb.

Problemet er, at for at tage et langt skridt, skal man også skulle sætte ordentligt af, flyve lidt op i luften og senere lande igen. På en videooptagelse kan det se ud, som om løberen hopper. Hovedet løfter sig op og ned.

Men hvorfor bruge krudt på at hoppe, når du hellere vil løbe?

Brug energi på at løbe ligeud

Når du tager mange skridt, vil kroppen bruge mindre energi på at hoppe og mere på at bevæge sig ligeud.

Fordelen ved en høj kadence er også, at du får så kort berøring med jorden som muligt. Det mener man bl.a. i Pose Running og i Chi-running.

Kort berøring med jorden i hvert skridt giver fart.

Rytmen i løb - brug metronom

Mange dyre løbeure har en kadencemåler, som man kan spænde fast på løbeskoen. Det billige, effektive alternativ er en metronom. De fås i størrelser som små lommeregnerne eller som App til iPhone eller Android.

Nogle vil måske studse over at bruge en metronom til løb, men er man først i gang, virker det meget naturligt. Løb er rytme allerede. Dit åndedræt, der pruster rytmisk, hjertet der slår taktfast, og dine fødder som rammer jorden. 1-2-3-4.

Sådan finder du løbe-kadencen

Find en flad rute og løb i et normalt tempo.

Tænd så metronomen og indstil den, så den siger bib hver gang du sætter foden i jorden.

Det er vigtigt, at den bibber i det tempo, som du faktisk er vant til at løbe i. Det skal føles naturligt. Måske finder du ud af, at du tager 140-160 skridt per minut, når du løber.

Løb med samme antal skridt

Den næste uge løber du med samme kadence – uanset hvad der sker!

Hvis din kadence var 155, tager du 155 skridt op ad bakke. 155 skridt, når du løber ned ad bakke. 155 skridt, når det blæser. 155 skridt, når du sprinter. På hver eneste tur har du metronomen med.

Løb lidt flere skridt hver uge

Det næste fokus er langsomt at vænne kroppen til at tage flere skridt pr. minut.

Hvis du i begyndelsen kunne tage 155 skridt hvert minut, så skruer du metronomen op med et bib for hver uge, som går. I uge to løber du således 156 skridt hvert minut. I uge tre 157 skridt per minut og så fremdeles. På ti uger tager du således ti skridt mere end i begyndelsen – for hvert eneste minut du løber!

Selvom dine skridt bliver kortere, vil du løbe hurtigere. Skridtlængden falder ikke så meget, at det går ud over tempo.

Løb med 180 skridt pr. minut

Målet er at nå op på 180 skridt hvert eneste minut.

Det er det samme antal skridt, som mange af verdenselite-løberne tager. Det viser en optælling af skridt, som blandt andet den berømte amerikanske løbetræner Jack Daniels har foretaget. Også i Pose Running og Chi-running anbefaler man en kadence på omkring 180 skridt per minut.

1-2-3 løb i valsetakt

For at være sikker på at at du holder rytmen både med højre og venstre fod, skal du efter et par uger sætte metronomen på valsetakt. Den siger så: BIB-bib-bib, BIB-bib-bib osv. Det kraftige første BIB skal være på skiftevis venstre og højre fod.

Altså: Højt BIB (højre fod), bib (venstre), bib (højre). Højt BIB (venstre), bib (højre), bib (venstre) og så videre i det uendelige.

Når man har løbet med metronom et stykke tid, falder kroppen helt naturligt ind i bib-lyden.