Kom godt i gang med løb uden skader

Dine fødder og ben er ekstra udsatte for skader, når du begynder at løbe. Så læg en plan, lyt til din krop og køb de rigtige løbesko.

Start med at løbe og gå lige meget. Efterhånden kan du løbe mere og gå mindre. Foto: Colourbox

Løbesko

Find en butik, hvor du kan afprøve en række forskellige løbesko på et løbebånd. Vælg så de løbesko, som du – og dine fødder – synes er de allerbedste at løbe i.

Hvis dine fødder falder meget indad, pronerer, kan det være, at du skal have et par ”pronationssko”, der har mere støtte på indersiden af skoen.

Hvis du ved, at du har problemer med fødder eller ben, kan du overveje en mere grundig løbestilsanalyse.

Læg en plan

Du skal i gang med et begynderprogram, hvor du kombinerer gang og løb. Et bud kan være 50/50 i starten, og en distance på omkring to kilometer, hvis du starter helt fra bunden. Det vil sige, at du skifter mellem at løbe og gå, og at du løber og går i lige lang tid.

Du finder begynderprogrammer her på vorespuls.dk: 7 løbeprogrammer.

Du kan også prøve vorespuls.dk's motivationsforløb, hvor du langsomt træner dig op til at løbe 5 km: Fart under fødderne - dit løbeprogram.

Start blidt

Løb hellere flere korte ture end få lange – læg fx ud med to-tre gange om ugen.

Med gradvise og små øgninger i træningsmængden kommer løbet til at fylde mere og mere i forhold til gangen. Og pludselig løber du hele ruten. Det skal dit løbeprogram også gerne vise.

Lyt til kroppen

Lidt ømhed her og der undgår du næppe som ny løber. Ømhed er en ”rød lampe”, der blinker, så den bør du være opmærksom på, men bliv ikke forskrækket. Du skal dog sikre dig, at det ikke bider sig fast og bliver værre.

I første omgang gearer du lidt ned på løbet og ser, om det ikke fortager sig igen. Hvis ikke, bør du kontakte din læge. Eventuelt kan du konsultere en fysioterapeut med erfaring i løbeskader.

Læs også tema om løbeskader.