Løbesko kan ændre din løbestil

Det vrimler med nye typer løbesko, som er bygget til at gøre din løbestil bedre. De skal bruges med omtanke.

Fivefingers er én af flere typer løbesko, som arbejder med at gøre din løbestil mere naturlig. Foto: Fivefingers.dk

En ny trend er slået igennem inden for løbesko:

Løbesko der er minimalistisk bygget og lover at ændre din løbestil og gøre den mere naturlig.

Men hvad er forskellen på de traditionelle typer løbesko og de nye? Og hvad skal man tænke over, hvis man hopper i et par af de alternative løbesko?

Den klassiske løbesko

Den traditionelle løbesko har mange støddæmpende materialer og er stabile. De første ”normale” løbesko blev designet med en højere hæl og ekstra støtte, fordi løbere landede hårdt på hælen og forfoden. Målet var at undgå skader i achillessene og skinneben samt brud i foden.

For at beskytte mod løberknæ, er disse løbesko bygget, så bevægelsen i løbet bliver styrret og kontrolleret.

Gennem årene er den klassiske løbesko naturligvis ændret meget, men fokus er stadig på stødabsorbering og stabilitet.

Ny forskning viser, at løbesko ikke forebygger skader. Læs mere her:
Løbesko forebygger ikke skader

Minimalistiske løbesko

Den minimalistiske løbesko er bygget op, så løbet bliver mere naturligt. Det vil sige: Væk med mange af de støddæmpende materialer og den højere hæl, som gør, at løbere lander på hælen.

Til gengæld får fødderne lov til at bevæge sig mere frit.

Udgangspunktet er, at løbesko ikke skal bremse eller forhindre løberens naturlige stil. Derfor skal fødderne ikke justeres eller støttes som i de traditionelle løbesko.

Den minimalistiske løbesko kan være målrettet landinger på forfoden og midtfoden. Det sker ved, at den nye type løbesko har en lille sål og en elastisk overdel, som gør, at foden kan bevæge sig aktivt under løb.

Hvilke minimalistiske løbesko findes der?

Der findes utroligt mange minimalistiske løbesko, og mange skomærker producerer dem.

Mest ekstremt er løbesko til barfodsløb som Fivefingers eller TerrasPlana EVO, hvor foden kommer ned i en slags plastiksok.

En anden mulighed er Nike Free, som har en tynd og meget fleksibel sål, hvor foden frit kan bevæge sig. Denne løbesko blev bygget efter at Nike havde studeret barfodsløbere. Disse løbesko blev markedsført som et træningsredskab, hvor kroppen kunne lære at løbe frit. Men man skulle altså ikke løbe i den hver dag.

Newton bygger også løbesko til forfodsløb.

Fordele ved de minimalistiske løbesko

Løber du i en løbesko med minimal stødabsorbering, er der ingen tvivl om, at den vil ændre din løbestil. Hvis det føles som at løbe barfodet, selvom man har løbesko på, vil man typisk stoppe med at lande hårdt på hælen. Det gør nemlig ondt.

Ændrer man på, hvordan man lander under løb, kan det for nogle løbere løse problemer med langvarige løbeskader.

Når man varierer belastningen under løb, kan det føre til, at løbeskader forebygges, og man får større løbeglæde.

Forkert brug af løbesko giver skader

Det kan være hård kost for en fod at løbe på asfalt og fortove i barfodslignende løbesko.

De nye, minimalistiske løbesko kræver lang tids tilvænning, så gå langsomt frem. De nye løbesko kan føre til nye bevægelser i løb, som er helt uvante for kroppen – og så er der risiko for skader.

Omvendt eksperimenterer mange med minimalistiske løbesko, forfodsløb og midtfodsløb netop for at blive løbeskader kvit – og for nogle lykkes det. Musklerne i fødder og ben styrkes, så man over årene bliver en bedre og stærkere løber.

Hvilke løbesko skal jeg vælge?

Et godt råd, når man køber løbesko, er at lægge tid og kræfter i processen. Kroppen er ikke en maskine, som man køber nye dæk eller reservedele til. Den kræver opmærksomhed og arbejde for at sikre, at den fungerer under løb.

De fleste løbere vil sikkert finde sig til rette et sted midt imellem den meget minimalistiske løbesko og en normal stabil løbesko med meget stødabsorbering.

Måske bruger man den minimalistiske løbesko på enkelte træningsture og tager de gamle velkendte løbesko på, når man løber længere ture.