Kom over din løbeskade: Piriformis-syndrom

Piriformis-syndrom kan skabe forskellige udfordringer og kan faktisk give symptomer, der minder om en diskusprolaps. Læs mere om skaden her.

Ekspert Max Boderskov forklarer om forskellige løbeskader og giver dig bud på genoptræning. Foto: Max Boderskov

Piriformis-syndrom er…

En situation, hvor piriformis-musklen er spændt og/eller irriteret. Musklen kan blive spændt af mange årsager (fx ubalance i muskulaturen), men skaden kan også opstå ved et såkaldt “direkte traume”, hvis man fx styrter og er uheldig at lande på musklen.

Piriformis-musklen ligger placeret dybt inde i ballen med udspring inde fra forsiden af korsbenet og hæfte ude på den knold, der er på ydersiden af lårbensknoglen helt oppe ved hoften (“trochanter major”).

Med denne placering kan man altså sige, at den nærmest står “på tværs” inde under ballemuskulaturen, og herinde finder man også bl.a. iskiasnerven tæt ved. Netop af denne grund kan en spændt piriformis give udfordringer med iskiasnerven, hvis musklen er spændt og hermed kommer til at klemme nerven.

Hvad er symptomerne?

Symptomerne for piriformis-syndrom er først og fremmest smerter der, hvor musklen befinder sig – altså “midt inde i ballen”. Smerten kan stråle videre op i lænden og ned i baglåret, hvis musklen klemmer iskiasnerven. Der kan endda opstå føleforstyrrelser længere ude i benet i denne sammenhæng.

Ved tryk direkte midt i ballen vil der være smerter og muligvis også ved udstræk af musklen, som vist på billedet.

Piriformis-strækPiriformis-stræk
PIRIFORMIS STRÆK

Genoptræning: Det kan du gøre

Har du fået en akut skade – fx ved et styrt, en forstrækning eller andet, så giv det ro de første dage.

Herefter anbefales det at begynde med forsigtige stræk af musklen, som vist ovenfor. Strækøvelsen kan med fordel udføres flere gange om dagen, hvor du prøver at bruge udspændingen til at få musklen til at slappe af.

Herfra kan du gradvist øge af belastningen gennem forskellige øvelser, hvor du bruger ben og ballemuskulatur. Når du føler dig klar, kan du gå videre fra øvelserne med fx hop og let løb.

Øvelseseksempler

Dynamisk sideplanke

I denne øvelse styrker du de muskler, der sidder ude på siden ved hoften – bl.a. to ballemuskler, som er vigtige i stabiliseringen af hoften, når du løber. Øvelsen udføres ved at føre hoften op og ned på enten 1 eller 2 ben, alt afhængig af styrke.

Dynamisk sideplanke1

Dynamisk sideplanke2

1-bens glute bridge

Her føres hoften op og ned med 1 fod i jorden og det andet ben strakt, med foden i luften. Øvelsen er bl.a. god til træning af bagsiden af ballen.

1-bens glute bridge 1

1-bens glute bridge 2

Lunges

Lunges er en god øvelse til at få musklerne til at arbejde sammen. Du arbejder således med både ben og baller på samme tid, og derfor er øvelsen er godt skridt på vejen imod at løbe.

Lunges 1

Lunges 2

Er du i tvivl?

Man kan gøre meget selv, og er skaden ikke alvorlig, kan det sagtens tænkes, at du kan komme over den på egen hånd. Det skal dog understreges, at det altid anbefales, at du får skaden efterset hos en dygtig behandler.

Dette gælder i særdeleshed, hvis du er i tvivl – hvad end du er i tvivl om, hvilken type skade det er, eller hvor slemt det står til. En dygtig behandler kan typisk hurtigt finde frem til, hvad problemet er, og hvor “frie tøjler” du bør have i forhold til træningen.

Referencer

  • Kakouris N, Yener N, Fong DTP. A systematic review of running-related musculoskeletal injuries in runners. J Sport Health Sci. (2021)
  • Idrætsskadebogen, Ingemann Hansen, T. & R. Krogsgaard, M. (2007)
  • Running Doc’s guide to healthy running, Maharam L. G. (2011)