Mæt og sund med fuldkorn
Fuldkorn holder dig mæt længere og indeholder vitaminer, mineraler og sundhedsfremmende stoffer.
Hvad er fuldkorn
Fuldkorn er hele kernen - men ikke nødvendigvis i den hele form. Fuldkorn kan også være bearbejdet, f.eks. som knækkede kerner, som flager eller malet til fuldkornsmel.
Det særlige ved fuldkorn er, at hele kernen forarbejdes. Det vil sige, at både frøhvide (endosperm), kim (embryo) og skaldele (klid) indgår i fuldkornsproduktet.
I kimen og skaldelene sidder de fleste vitaminer og mineraler. Derfor er det en fordel, at de er med i fuldkornsproduktet.
Derfor er fuldkorn sundt
Fuldkorns har en lang række sunde effekter på grund af det høje indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre.
Kostfibre er gode for fordøjelsen og giver samtidig en bedre og længerevarende mæthed.
Formentlig er det ikke de isolerede enkeltstoffer i fuldkornet, men derimod den ”samlede pakke” og kombinationen af indholdsstofferne, som har den sundhedsfremmende effekt.
Fuldkorn forebygger livsstilssygdomme
Befolkningsundersøgelser viser, at personer med et højt indtag af fuldkorn har en lavere risiko for at udvikle en række livsstilssygdomme som hjerte-kar sygdomme, type 2 diabetes og visse former for kræft.
Hvornår er det et ”fuldkornsprodukt”?
For at et produkt kan kaldes et ”fuldkornsprodukt”, skal det indeholde en bestemt mængde fuldkorn.
- Mel og gryn: 100 %, altså hele produktet, skal være fuldkorn.
- Brød: Mindst 35 % af produktet skal være fuldkorn, for at der er tale om ”fuldkornsbrød”.
- Morgenmadsprodukter, pasta og knækbrød: Mindst 55 % af produktet skal være fuldkorn.
Læs også: Sådan sammensætter du en sund morgenmad
Hvor meget fuldkorn skal vi spise?
Fødevarestyrelsen anbefaler, som en del af de 8 kostråd, at en voksen skal indtage mindst 75 g fuldkorn om dagen.
Personer, som ikke spiser så meget, f.eks. børn, ældre, mennesker på slankekur eller med nedsat appetit, anbefales kun at spise 40-60 g fuldkorn pr. dag.
Kun 6 % af den danske befolkning når op på de anbefalede 75 g fuldkorn om dagen.