Hvorfor får jeg ømme muskler?

Hvis du forstår "meningen" bag ømme muskler, kan du også bedre bruge det i forhold til din udvikling og forebyggelse af skader.

Hvis du udsætter dig selv for nye bevægelser, så er der større risiko for at blive øm. Foto: Colourbox

Nogle holder måske af følelsen af ømme muskler (også kaldet DOMS) fordi, det giver en oplevelse af, at den træning, du har lavet, har været god. De fleste af os kan dog blive enige om, at uanset om du holder af det eller ej, er det næppe en fordel for den næste træning. Og mon ikke også, at risikoen for at få spændinger rundt omkring er større, hvis du går rundt med ømme muskler eller DOMS, som vi vil kalde det i artiklen, for tit?

Læs også: Øm akillessene? Hold øje med kadencen

Hvorfor får du ømme muskler?

Der findes forskellige teorier omkring, hvorfor du får DOMS. Bland andet "mikrotraumer” på muskelvæv og sener, inflammation og “transportproblemer” med forskellige enzymer.

Mikrotraumer på muskel- og bindevæv lyder måske farligt, men i praksis er det ganske normalt og ufarligt. Når du træner, er der flere steder, hvor der er noget, der går i stykker – både i knogle-, muskel- og bindevæv er der bittesmå områder, som går i stykker, og det er én af de årsager, som får kroppen til at reagere på træningen og gøre os stærkere.

Det er altså en god ting, at du skaber en vis mængde “mikrotraumer” rundt i kroppen. Laver du for mange mikrotraumer, kan det blive et problem, og her er DOMS altså en af de ting, du formentlig vil opleve.

På samme måde som mikrotraumer øges inflammationen for en stund i de områder, vi har belastet i træningen. Inflammationen er også en god ting, da den fungerer som et slags signal til kroppen, som den reagerer positivt på.

Så længe at inflammationsniveauet er noget, som kroppen kan finde ud af at fjerne igen, ser det ud til, at inflammation er ret essentielt for, at vi forbedrer os ved træning. Det er af denne grund, at du ikke nødvendigvis skal gøre alt, hvad du kan, for at fjerne inflammation lige efter træning.

Læs også: Ømme muskler? Så prøv kompressionstøj

Når alt dette er sagt, så har man heldigvis kunne gå mere lavpraktisk til værks i undersøgelsen af DOMS, og her har man fundet særligt én ting, som øger risikoen for DOMS.

Hvis du udsætter dig selv for nye bevægelser, så er der større risiko for at blive øm – helt specifikt handler det om nye excentriske bevægelser, hvilket er bevægelser, hvor musklen arbejder, imens den bliver længere.

Har du eksempelvis løbet hele dit liv, men spiller en dag en times badminton, vil du uden tvivl blive meget øm i adskillige muskler dagen(e) efter. Ligeledes kan styrketræning de første par gange give nogle gedigne DOMS.

Excentrisk arbejde for forreste lårmuskel kunne eksempelvis være oppefra og nedad i en squat.

Hvordan undgår du at få ømme muskler?

Det kunne jo være fantastisk, hvis man helt kunne undgå at få ømme muskler. Det er nok i praksis tæt på umuligt, hvis du gerne fortsat vil træne og udvikle dig. Du kan dog med en rimelig portion fornuft nedsætte risikoen for de "helt slemme" DOMS.

Læs også: Løb: Jeg er øm, hvordan skal jeg træne?

Skal du til at lave en ny styrkeøvelse eller lave sprinttræning for første gang i lang tid, så hold lidt igen med både mængde og intensitet.

Det er altså ganske ligetil - hold lidt igen, hvis du ikke er vant til den aktivitet, du skal til at lave.

Det kunne eksempelvis være kun at sprinte 90% af din tophastighed i stedet for fuld sprint. Det kunne også være at nøjes med ét sæt i styrkeøvelserne de første par gange.

Det skal også nævnes, at kroppen får et rigtig fint udbytte til trods for den lidt lavere indsats, da du jo netop ikke er vant til at lave det. Af denne grund skal der ikke lige så meget til før, at kroppen reagerer positivt på det – og der er altså ingen grund til at overgøre det.