Ømme muskler? Så prøv kompressionstøj
Har du "tunge stænger" efter løbeturen? Kompressionstøj kan lette trykket og speede kroppens restitution op.
Kompressionstøj ”presser noget sammen”. Helt præcist presser og trykker tøjet på udvalgte muskelgrupper i eksempelvis dine ben.
Udover at fremhæve din krops for- og bagdele, så kan det ultrastramme tøj reducere muskelømhed i de "tunge stænger" efter en hård træning.
vorespuls.dk har rådført sig med Gitte Karlshøj, så du kan kende forskel på fup og fakta, når det gælder kompressionstøj. Gitte Karlshøj er tidligere professionel mellem- og langdistanceløber og Team Danmark-fysioterapeut.
Kompression kickstarter din restitution
Gitte Karlshøj har både erfaring med kompressionstøj på egen krop og fra sit arbejde. Hun oplever, at benene føles lettere efter hård træning, når hun bruger kompressionsløbestrømper eller –tights.
”Kompression på muskulaturen forbedrer det venøse tilbageløb. Det vil sige, at blodet fra de arbejdende muskler transporteres tilbage til hjertet, hvilket er med til at sætte restitutionen i gang," siger Gitte Karlshøj.
Hun forklarer, at jo mere du træner, desto vigtigere er det, at du får startet restitutionsfasen så hurtigt, som muligt, så du er klar til næste træningspas.
Hun har på egen krop eksperimenteret med at sove med kompressionstights efter et maratonløb.
”Jeg havde stor gavn af det, og det var tydeligt, at mine ben kom sig hurtigere oven på belastningen. Men jeg vil ikke nødvendigvis sige, at alle andre skal gøre det. Du skal prøve dig frem og finde ud af, hvad der virker for dig,” forklarer Gitte Karlshøj.
Præsterer du bedre med kompressionstøj?
Kompressionstøj bliver ofte solgt på at være både præstations- og restitutionsfremmende. Det første er dog ikke videnskabeligt bevist.
”Jeg har ikke set videnskabeligt bevis for, at det fremmer evnen til at præstere, og min egen erfaring siger også, at der ikke er hold i den del. Faktisk synes jeg personligt, at det er direkte irriterende at løbe med,” forklarer Gitte Karlshøj.
Den holdning bliver bakket op af videnskabelige studier på området:
- I et australsk studie fra 2011 fandt forskerne ingen præstationsfremmende effekt af kompressionstights under en løbetest.
- I 2013 konkluderede et andet australsk forskerteam at tøjet har en positiv effekt på kroppens evne til at komme sig oven på en fysisk hård præstation.
Hvornår skal jeg iføre mig kompressionstøj for at opnå den bedste effekt?
- Ifølge en undersøgelse fra 2009 (af Vanessa Davies & Kevin G Thompson & Stephen-Mark Cooper) var der for professionelle sportsfolk umiddelbart en ringe effekt på restitutionen ved at have kompressionstøj på under almindelig træning. Der var dog umiddelbart en positiv effekt for de yngre sportsfolks restitution, når der skete en markant øgning i træningens intensitet og styrke.
- Ifølge Gitte Karlshøj er det vigtigste, at du mærker efter og selv finder frem til, hvordan din krop får størst gavnlig effekt af kompressionstøjet.
- Du vil med fordel kunne benytte kompressionstøj i dagene op til en større sportspræstation og dagene efter. I dagene efter eksempelvis et maraton er kroppen stresset og tøjet kan speede restitutionsprocessen op.
Hvordan kickstarter jeg min krops restitution?
- Hvis du vil prøve kompressionstøj, anbefaler Gitte Karlshøj lange kompressionstights eller lange sokker. Kompressionsshorts og –rør giver ikke den optimale effekt. Ifølge fysioterapeuten bør der være et pres fra lænd til tæer for det maksimale udbytte af tøjet.
- Ud over kompressionstøj er massage, aktiv restitution i form af eksempelvis en svømme- eller cykeltur i et lavt gear, strækøvelser og kuldeterapi gode værktøjer til, når du skal hjælpe din krop til en effektiv restitution.
- Kompressionstøj bør ifølge Gitte Karlshøj aldrig gå i stedet for eksempelvis strækøvelser. Står valget i mellem de to ting, bør du vælge at bruge 10 minutter på at strække ordentligt ud.