Hjælp til vægttab? Tænk dig slank

Lær at tænke positivt og holde dit fokus på de gode følelser, vaner og tankemønstre - så kan dit liv blive lige så sundt, som du ønsker.

Dine mål er kun en tanke væk. Boost dit hoved med masser af positive tanker om dig selv - og hold det fokus! Foto: iStockphoto

Klar til et nyt forhold til din krop og kost?

Du behøver ikke at gøre det i dag - men allerede i morgen. Drop vanetænkningen og øv dig i at se dit kæmpe potentiale, så skal du se forandring! Dit nye liv er kun en tanke væk.

Gør dig de tanker, som gør dig lettere i hovedet. Så skal kroppen nok finde vej. Men først skal du lære lidt om, hvad der foregår inde i dit hoved, og hvorfor der ikke altid sker det, som du gerne vil.

Læs også: Svært at holde vægten efter en slankekur?

Tænk idioten ud af kroppen

Forstil dig, at du endelig har taget dig sammen til at melde dig til dans. Du har haft et brændende ønske til det i lang tid, men først nu har du fundet modet. Du danser rundt i en dansesal fuld af latindansere, som alle bevæger sig forskelligt. De danser på hver sin måde med hver sit unikke trin – og du danser rundt mellem dem.

Den første dansepartner, du nærmer dig, siger: ”Hold op, du kan virkelig danse!” Du mærker, at du bliver rigtig glad, slapper af i kroppen og let følger hans dansetrin. ”Jeg danser faktisk ret ok,” tænker du og bliver mere glad og afspændt i kroppen. Dine ben laver dansetrin, du ikke anede, de kunne. Du er nu i tophumør og fuld af velvære, da du danser hen til en ny partner.

Efter 20 sekunder siger din nye partner: ”Sig mig, har du svært ved at følge musikken?” Du ved, at han ikke har ret, men hans ord gør dig nervøs. Du begynder at spænde i kroppen, mister balancen og træder ham over fødderne. ”Hvad sker der? Jeg danser jo som en ko,” tænker du irriteret. Flere gange er du ved at snuble over dine egne ben. Bagefter lover du dig selv aldrig at danse med den idiot igen.

Dine tanker er som dansepartnerne her; positive og negative. De positive tanker giver dig glæde og ekstra energi. Dem skal du fokusere på, hvis du vil nå dine mål.

Læs også: Slank: Danmarksmester i egotrip?

Snak pænt til dig selv!

Andre mennesker - som dansepartnerne her - kan påvirke dit sind og din præstation. Det kan din indre dialog også. For at undgå det bliver en kamp at tabe dig, er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i den måde, du kommunikerer med dig selv. Jeg kalder det overbevisninger.

De begrænsende overbevisninger: Får dig væk fra målet og ud af balance.

De støttende overbevisninger: Får dig til at træffe gode beslutninger.

Hvis din indre dialog er negativ, og du har dårlige tanker om dig selv, vil du behandle dig selv derefter.

Spis bare en kage til - hvis du ikke vil tabe dig

Dine tanker styrer dit liv, uanset om du vil eller ej. I en hvilken som helst situation, du befinder dig, er du overgivet til dine tanker. Tankerne er et spejl af måden, du opfatter og tolker dine omgivelser.

  • Er du typen, der får det bedste ud af de fleste situationer?
  • Er du typen, der ofte forestiller sig, at det værste kan ske?

Eksempel: Efter stresset dag på job med en sur chef spiser du en kage for at trøste dig, når du kommer hjem. Og en til... Du bliver ked af det. Ked af at du aldrig kan lade være med det spiseri. De negative tanker om dig selv, får dig til at tænke, at det hele også kan være lige meget - og du spiser mere usundt og bliver mere trist.

Læs også: Vægttab: Gør hjernen til en medspiller

Tænk dig ud af krisen

Det er dine tanker, der bestemmer dine handlinger. Negative tanker gør dig endnu mere ulykkelig og vil givetvis få dig til at føle angst, usikkerhed, modløs, magtesløs, vrede, had, afsky og lede.

Dine tanker vil også påvirke dig fysisk. Måske får du kvalme, mindre energi, ondt i kroppen eller infektion. Din søvn, appetit, koncentration, hukommelse og adfærd kan også blive påvirket. Måske bliver du irritabel og kommer lettere i konflikt med venner, familie eller kollegaer. Måske isolerer du dig eller mister lysten til at lave ting, du plejer at kunne lide. Du er med andre ord kommet ind i en ond cirkel.

Sådan bryder du den onde cirkel

Hvis du vil have det bedre, så tænk bedre:

  1. Tænk på en situation der volder dig problemer.
  2. Tænk over hvilke følelser, tanker, adfærd og sanser, der er på spil.
  3. Find din alarmknap. Nogle mennesker er bedst til at mærke følelser. Andre er bedre til at registrere, hvad der sker i kroppen. Andre igen er bedst til at have opmærksomheden rettet mod deres adfærd. Hvad er din alarmknap?
  4. Tryk på pauseknappen, når din alarmknap lyser. Det gør den, når du har følelser eller fornemmelser, der ikke er behagelige. Eller når din adfærd ikke er hensigtsmæssig.
  5. Brug pausen til at finde en tanke der er mere hensigtsmæssig for dig. Vend fx "Min chef er sikkert sur, fordi jeg er uintelligent, tyk og grim” til ”Min chef har sikkert bare en dårlig dag og er blot et menneske som jeg. Jeg ved, jeg er god nok”.

Selvom du er ked af det, vil positive tanker normalt gøre dig mere glad, opløftet, sikker, tryg og modig. De vil også give dig styrke til at indlede et nyt forhold til dine spise- og kostvaner.

Læs også:Kan man tabe sig hurtigt?