Svært at holde vægten efter en slankekur

Efter et vægttab kæmper din krop med alle midler for at du skal tage på igen. Hvis du skal vinde kampen, er din mentale indstilling afgørende.

Det er vanskeligere at holde sig på en bestemt vægt for en person, der har vejet mere, end for én, der aldrig har vejet mere. Uretfærdigt, men sandt. Foto: Colourbox

Vedvarende vægttab er svært

Du har tabt dig. Du er stolt. Så der sker nok ikke noget ved, at du lige tager et stykke kage med kollegerne.
Efter lidt tid tager du lige så stille på igen. Lyder det bekendt?

Efter et vægttab prøver en række processer i kroppen at få dig til at tage på. Stenalderkroppen vil gerne være velpolstret til dårligere tider.

Styr din indre stemme – tænk gode tanker

”Hvis du skal holde et vægttab, er din mentale indstilling til den nye, sunde livsstil helt afgørende,” siger sundhedscoach Pernille Skall.

”Hvis du tænker "Det er hårdt, at jeg ikke må tage to portioner", så reagerer kroppen med stress- og sulthormoner.

Hvis du derimod tænker "Én portion passer fint, og det er rart, at jeg ikke er så oppustet bagefter", frigives hormoner, der får dig til at føle dig godt tilpas.

Derfor er det en god ide at være bevist om negative tanker og skifte dem ud med positive,” siger hun.

Vi arver bestemte tanker

Nogle tankesæt har vi med i bagagen, fx "Vi har altid været lidt kraftige i min familie".

Det kræver arbejde at blive sådan en indstilling kvit, men det er nødvendigt, for din mentale indstilling afgør, hvad du foretager dig, når du slækker lidt på grebet efter en slankekur. Igen: Prøv, om du kan skifte de negative tanker ud med positive.

Din krop modarbejder et vægttab

Efter et vægttab indleder kroppen en ihærdig indsats for at få dig til at tage på igen. Den kan bedst lide, at du har sul på kroppen til hårde tider.

Både hormoner, forbrænding og hjerne sættes ind i kampen.

Hormoner gør dig mere sulten

Ændringer i sulthormon-balancen gør, at du kommer til at føle dig mere sulten. Disse ændringer varer sandsynligvis ved - lige til du har taget de tabte kilo på igen. Det indikerer studier, som den australske fedmeforsker Joseph Proietto, University of Melbourne, står bag.

Din forbrænding bliver mere effektiv

Forbrændingen ændres også. Mennesker, der har tabt sig, udnytter energien mere effektivt. De skal dyrke relativt mere motion og spise mindre for at holde sig på en bestemt vægt, end de personer, der altid har vejet netop det antal kilo. Uretfærdigt, men sandt.

Læs også: Kan man tabe sig hurtigt?

Din hjerne vil have dit til at spise

Også hjernen forråder dig i kampen for at holde den nye vægt. Når du efter et vægttab kigger på mad, er der større respons i det område af hjernen, der har med belønning at gøre, end i de dele, der er forbundet med kontrol. Det har fedmeforsker Michael Rosenbaum fra Columbia University, New York, påvist.

Holder du vægten? Vær stolt!

Der er altså ikke noget at sige til, at det er vanskeligt at holde vægten efter et vægttab. I et interview i Politiken udtrykte fedmeforsker Michael Rosenbaum det således:

”Enhver, der bibeholder bare et lille vægttab over en længere periode, fortjener vores største beundring og respekt”.