Vægttab: Gør hjernen til din medspiller

Når du kender din hjernes reaktion på sult og slankekure, kan du hjælpe dig selv ud af trangen til fed mad og søde sager og på denne måde tabe kilo.

Du kan ikke overvinde ur-instinkterne i din hjerne. Gør den til en medspiller i stedet for en modspiller. Foto: Colourbox

Hjernen forstår ikke slankekur

Slankekure betyder ofte at, energiindtaget bliver meget lavt, og derfor er man naturligt nok meget sulten.

Hjernen reagerer i sådanne situationer ved at tro, at der er hungersnød. Energiforbruget nedsættes – der skal spares på ressourcerne. Det er derfor en dårlig idé at nedsætte energiforbruget drastisk, hvis du ønsker at tabe nogle kilo.

For at holde forbrændingen høj, skal der altså indtages den mængde energi, som kroppen har brug for. Det betyder ikke, at man skal gå på kompromis med vægttabet, men at man skal spise nærende mad med mange kostfibre.

Mætheden og opfyldelsen af de næringsstoffer vil tilfredsstille hjernen såvel som kroppen. Så vil den ikke bringe dig ud i situationer, hvor du bare MÅ have noget fedt eller sødt. Og det er i sidste ende disse situationer, der koster ekstra kilo.

Hjernen forstår ikke idéen med slankekur. Derfor må du arbejde sammen med hjernen og de ur-mekanismer, du er udstyret med.

De ”forkerte” ting i indkøbsvognen

Når trangen til sødt opstår, kan den være svær at kæmpe imod. Og det er ofte grunden til, at de søde sager ender i indkøbsvognen.
Vær derfor opmærksom på, hvornår på dagen, du køber ind. Eftermiddagen kan være et dårligt tidspunkt, fordi det er her, der oftest sker et fald i blodsukkeret. Der er måske gået lang tid siden frokosten. Denne sult er ofte den, der har betydning for, hvad der ryger i indkøbsvognen. Sørg derfor ikke at være sulten, når du køber ind.

Læs også:Hjælp til vægttab? Tænk dig slank

Mellemmåltider kan være løsningen

Mellemmåltider spiller en stor rolle i at ”binde” hovedmåltiderne sammen. Ved at spise små måltider mellem hovedmåltiderne, sikres der imod at blive alt for sulten imellem hovedmåltiderne og dermed mindre trang til sødt og mindre sandsynlighed for overspisning.

Nødløsninger

Det kan være en udfordring at spise 5-6 gange om dagen hver dag. Der vil være dage, hvor det ganske enkelt er en umulighed. I disse situationer kan det være en god idé at være forberedt. Hav et ekstra stykke rugbrød, frugt eller nødder, mandler eller rosiner med i tasken. Så er der større mulighed for, at du får stillet din sult med nærende mad i stedet for tomme kalorier.