Et sundere indkøb: Find rundt i mærkerne

Har du svært ved at vælge det sunde alternativ, når du køber ind? Så læs med her og bliv klogere på officielle anprisninger og tips til indkøb.

Forskning tyder på, at en indkøbsseddel har den største betydning for, om du køber mere, end du først havde brug for. Foto: Colourbox

Fuldkornslogoet

Fuldkornslogoet.png

Læs også: Sundheds-tip: Mere frugt og mindre frygt

I et af de 10 kostråd anbefales det fra Fødevarestyrelsen dagligt at spise 75 g fuldkorn. Fuldkorn kan både være helt, knækket eller malet og indeholder alle kornets dele, kim og skal. Her sidder de fleste fibre, vitaminer og mineraler, som har en række sundhedsmæssige fordele forbundet med forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og nogle former for kræft. Derudover mætter det godt og hjælper til at holde vægten.

For at hjælpe dig som forbruger med at opfylde dette kostråd, har Fødevarestyrelsen udviklet Fuldkornslogoet som gør det nemmere at vælge produkter med masser af fuldkorn. For at et produkt kan få fuldkornslogoet, sætter det udover krav til fuldkorn også krav til fedt, sukker, salt og kostfibre. Dette sikrer dig som forbruger et sundere alternativ sammenlignet med lignende produkter uden logoet.

Nøglehulsmærket

Nøglehulsmærket.jpg

Ligesom Fuldkornslogoet er Nøglehulsmærket med til at hjælpe forbrugeren med at vælge det sundere alternativ. De ligner hinanden ved at sætte fokus på de fire samme kostråd:

  • Spar på fedt
  • Spar på sukker
  • Spar på salt
  • Spis flere kostfibre og fuldkorn

Nøglehullet har dog den fordel, at det også kan blive placeret på andre fødevarer end fuldkornsprodukter såsom kød, færdigretter, fisk, fedtstof og mange andre fødevarekategorier. Derudover findes mærket kun på fødevarer, der indgår i en sund kost.

Læs også: Hvad er "bedst" – plantedrik eller mælk?

Næringsdeklaration

Næringsdeklaration.png

En næringsdeklaration kan hjælpe dig med at træffe en sundere beslutning ved at sammenligne fødevarer og mindske antagelsen af at fødevarer er sunde på baggrund af misvisende emballage.

Står du f.eks. med to fødevarer og ingen af dem hverken har fuldkornslogoet eller Nøglehulsmærket, kan du med fordel sammenligne næringsdeklarationerne.

På en næringsdeklaration finder du en ingrediensliste og indholdet af energi, herunder bestemte næringsstoffer. De næringsstoffer, som skal være oplyst, er: Energi, fedt og mættede fedtsyrer, kulhydrat og sukkerarter, protein samt salt. Du kan også opleve at flere næringsstoffer er nævnt såsom andre typer af fedtstoffer og forskellige vitaminer og mineraler.

Står du f.eks. med to fødevarer og ingen af dem hverken har fuldkornslogoet eller Nøglehulsmærket, kan du med fordel sammenligne næringsdeklarationerne. Her vil en tommelfingerregel være at kigge i rækkefølgen energi (kcal), kostfibre, protein og salt.

Siden et større energiindtag end det behov, kroppen har, medfører at tage på i vægt, vil energiindholdet være den største prioritering. Derefter kommer kostfibre og protein for deres egenskab til at vedligeholde mæthedsfølelsen - og at den nås tidligere. Til sidst er der salt, hvor et for stort indtag kan medføre eller forværre et forhøjet blodtryk.

Læs også: 5 myter: Er det sundt eller usundt?

Medbring indkøbsseddel

Et adfærdseksperiment fra 2002 stoppede personer før de gik ind i supermarkedet. Alle der kom uden en indkøbsseddel var inviteret til at deltage i eksperimentet. Inden de gik ind i supermarkedet, beskrev de hvilke ting, de kom for at købe. Derefter fik halvdelen udleveret en muffin og den anden halvdel fik ingenting. Dem der spiste en muffin, havde købt færre ting de ikke havde nævnt sammenlignet med dem, der ikke havde spist noget.

Hvis du ingen indkøbsseddel har, kan det være en fordel først at handle ind efter at have spist.

Udover at handle ind efter at have spist, er en indkøbsseddel muligvis det vigtigste. I samme eksperiment fik to grupper udleveret den indkøbsseddel, de havde beskrevet for forskerne. Herefter fik den ene gruppe en muffin og den anden ingenting. Her var der ikke forskel på de to grupper.

Det tyder altså på, at en indkøbsseddel har den største betydning for, om du køber mere, end du først havde brug for. Hvis du ingen indkøbsseddel har, kan det være en fordel først at handle ind efter at have spist.