Forskning: Sund mad er ikke ens for alle
Det kan sagtens være, vi står over for en tid, hvor vi skal lave kostrådene om. Forskning tyder nemlig på, at kostråd i langt højere grad er individuelle.
Inden vi kommer til hvorfor, at kostrådene måske skal laves om, så skal vi til noget mere eksotiske omgivelser end Danmark for at finde forskningens oprindelse.
I Grønland har et hold forskere bestående af flere danskere nemlig undersøgt inuitternes kost.
Den er typisk rig på fedt og proteiner, og det fører hyppigt til hjerte-kar-sygdomme – bare ikke for inuitterne, som sjældent får den slags sygdomme.
Læs også: For lidt søvn fører til usund livsstil
Forskerholdet har fundet ud af, at inuitterne har unikke genetiske mutationer, som gør meget fedt- og proteinholdigt mad sundere for dem – modsat en etnisk dansker, som i højere grad vil være eksponeret for eksempelvis hjerte-kar-sygdomme.
Kostråd skal måske ændres
Forskerholdets resultater efterlader dem med spørgsmålet, om kostråd skal være individuelle. Måske er eksempelvis fiskeolie ikke lige sundt for alle, og kosten skal altså i højere grad afspejle ens oprindelse.
Læs også: Kloge klarer sig bedre, når alderen presser
Inuitterne kan sagtens leve af en fedt- og proteinholdigt mad, som de hovedsageligt får gennem fisk. Nordeuropæere er tilpasset en anden slags kost, som eksempelvis er bestående af komælk, og i Afrika kan de have tilpasset sig en helt anden slags kost.
Læs også: Idræt gør dig klog
Forskningen ligger i hvert fald op til, at der i højere grad skal kigges på individuelle kostråd set i lyset af personers gener og oprindelse.