Sikkerhed i åbent vand - sæt kulør på dig selv!

Du har selv et ansvar for at undgå, at du bliver ramt af både, årer eller andre ubehagelig ting, når du svømmer i det åbne. Synlighed er nøgleordet.

Vil du ses? Så tag for det første en pangfarvet badehætte på. Foto: Bent Nielsen

Triatlons eksplosive vækst blandt motionister sender flere og flere svømmere i vandet. Mange er uerfarne med at færdes i vand, hvor også flere andre vandtrafikanter bevæger sig.

Det skaber farlige situationer, hvor du som svømmer risikerer at blive sejlet ned og alvorligt skadet, fordi du synes usynlige i vandet i sort dragt og hætte.

Sådan bliver du synlig:

  • Brug pangfarver som gul og orange på hætten, så den ses på lang afstand. Men ikke rød og grøn, der ikke ses af farveblinde

  • Svøm med de såkaldte havtasker, der ofte er orange og som tydeligt kan ses, når du svømmer i havet

  • Svøm aldrig alene, da to er lettere at se end én i vandet

De tre råd kommer fra Tanja Billesø Beck, der er idrætskoordinator for DGI Fyn Svømning, tidligere elitesvømmer og aktuel underviser i åbent vand svømning for DGI og vorespuls.dk.

Hun oplever problemet hver gang, hun er i eller på vandet som svømmer eller sejler.

"Det er et stigende problem, fordi svømmere og andre på vandet kommer i karambolage, fordi de alle gerne vil færdes tæt på kysten for at nyde naturen,” siger Tanja Billesø Beck.

"Jeg ved, hvor svært det er for alle parter at orientere sig i og på vandet bare der er nogle krusninger på overfladen. Derfor taler vi meget om det, man kan gøre som svømmer på kurserne.”

Læs også: Open Water: Ultimativ guide til udstyr

Roerne har fået selskab

I Rådet for Større Badesikkerhed kender formanden Sven Hedegaard til problemet.

”Hvor havet langs kysterne og søerne hidtil har været forbeholdt roerne, er vandet i dag indtaget af mange andre brugere", siger han og remser dem op:

Havsvømmere, triathleter, dykkere, kitesurfere, surfere, stand up paddlere, jetski og vandscootere.

Det er alle sammen forskellige former for motion med forskellige hastigheder, men ofte med høj fart og ringe udsyn.

"Der er mange brugere om det samme vand og desværre ser vi oftest svømmere, der træner uden at være synlige i vandet," påpeger han.

Ingen øjne i nakken

Vær opmærksom på, at roerne roer baglæns, og de ser ikke sorte skygger i vandet foran sig. Slet ikke svømmere, der let forsvinder mellem selv små krusnigner på vandet.

Følg rådene i denne artikel og tag første skridt mod større sikkerhed for dig og dine medsvømmere.

DGI og vorespuls.dk arbejder i øjeblikket på at få udarbejdet et sikkerhedskodeks for åbent vand-svømmere.