Sådan undgår du at hyperventilere, når du vinterbader

Nogen kan risikere at hyperventilere, når de dypper kroppen i det kolde vand. Her er en guide til, hvordan du kan undgå det.

Hyperventilation opstår, når du indånder mere ilt, end din krop har brug for. Det opstår typisk, når du gisper efter vejret. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Selvom det er populært at vinterbade, er det ikke uden risiko. En af de største farer er at hyperventilere. Her får du nogle gode tips til, hvordan du kan bevare roen i vandet, så du undgår at hyperventilere.

Læs også: Sådan vinterbader du sikkert og trygt

Forstå hyperventilation

Hyperventilation opstår, når du indånder mere ilt, end din krop har brug for. Det opstår typisk, når du gisper efter vejret. Undersøgelser har vist, at så snart bagdelen rammer det kolde vand, begynder mange at hyperventilere i ren refleks. Det skal du for alt i verden undgå. For i værste tilfælde risikerer du at besvime, når du hyperventilerer. Det kan få katastrofale konsekvenser, når du befinder dig i det kolde vand.

Sådan undgår du at hyperventilere ved vinterbadning

Brug et par minutter på at slappe af og berolige din krop, inden du går i vandet. Dybe vejrtrækninger, meditation eller andre teknikker er gode måder at forberede dig på. Du kan også lave lette strækøvelser. Alt sammen er med til at sænke din hjertefrekvens og reducere risikoen for, at du hyperventilerer.

Vejrtrækningsøvelser

Lær vejrtrækningsøvelser, der gør det nemmere at bevare roen og kontrollen. En populær teknik er den såkaldte '4-7-8'-teknik, hvor du indånder dybt i fire sekunder, holder vejret i syv sekunder og udånder langsomt over otte sekunder. Wim Hof-metoden er en anden anerkendt åndedrætsøvelse, der er god til vinterbadning (søg på Google). Det er en god idé at øve teknikkerne regelmæssigt for at forbedre din evne til at kontrollere vejrtrækningen.

Læs også: Sådan forbereder du dig mentalt på vinterbadning

Gradvis tilvænning

Når du skal i vandet, så gå målbevidst og langsomt i – centimeter for centimeter. Det giver din krop tid til at tilpasse sig den lave temperatur gradvist. Det kan hjælpe med at forhindre den pludselige trang til at hyperventilere.

Træk vejret langsomt

Når du er i vandet, skal du undgå at gispe eller trække vejret for hurtigt. Sørg for at trække vejret dybt, og pust langsomt ud, som hvis du skulle puste ud gennem et sugerør. En rolig, kontrolleret vejrtrækning hjælper dig med at holde hyperventilationen i skak.

Lyt til kroppen

Vær opmærksom på din krops signaler. Hvis du begynder at føle symptomer på hyperventilation, som svimmelhed eller kvalme, så kom straks op af vandet. Sikkerheden kommer altid først.

Læs også: Powerboost hverdagen med vinterbadning

Efter vinterbadning

Når du kommer op af vandet, skal du fortsætte med at fokusere på en rolig vejrtrækning. Hvis du har oplevet let hyperventilation, så sæt dig ned et øjeblik og få styr på vejrtrækningen, før du klæder dig på.

Kroppen lærer hele tiden

Jo oftere du vinterbader, jo bedre vil du blive til at håndtere den kolde oplevelse. Kroppen kan huske de ting, du byder den, så du vil gradvist blive bedre til at håndtere det kolde gys. Over tid vil det reducere risikoen for hyperventilation betydeligt.

Sikkerhedsforanstaltninger

Som altid, når du vinterbader, så sørg for at have en ven med eller vær i et område, hvor hjælpen er let tilgængelig. Og husk, vinterbad aldrig alene.

Læs også: Fra kuldeskær sommerbader til hardcore vinterbader

Start om sommeren

Du kan godt begynde at vinterbade om vinteren, hvis du tager alle forholdsregler. Men det bedste er at begynde i sommerperioden og så forlænge sæsonen. På den måde vænner du kroppen stille og roligt til de stadigt faldende temperaturer.