Sådan forbereder du dig mentalt på vinterbadning

Du bestemmer selv, om vinterbadning skal være en god eller dårlig oplevelse. Det meste handler nemlig om, hvad der foregår oppe i hovedet.

Hvis du tænker, at det bliver slemt at komme i vandet, så bliver det slemt. Tænk i stedet positivt. Tænk på den gode oplevelse, du skal til at give dig selv. Sig ahhh i stedet for uhhhh. Foto: Colourbox

Når du står der i bidende kulde og smider tøjet, tænker du måske, ”hvorfor udsætter jeg mig selv for det her?” Når du har overvundet dig selv og er kommet op af det kolde vand igen, tænker du først, "yes, jeg overlevede". Dernæst – jeg skal i igen.

Læs også: Fra kuldskær sommerbader til hardcore vinterbader

Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan gøre vinterbadning til en god oplevelse.

Tag beslutningen hjemmefra

Du har allerede taget beslutningen i det øjeblik, du går ud af døren. Derfor er der ingen grund til at stå og diskutere med dig selv ved vandkanten. Jo mindre du tøver, jo nemmere bliver det. Slut, basta!

Accepter kulden

Det kan være svært at smide tøjet, når vinden blæser, og det er koldt. Du vil helt automatisk spænde op i kroppen og beskytte dig selv mod kulden. Gør i stedet det stik modsatte. Ret ryggen, kig op og slap af. Bliv ven med kulden, så føles det ikke nær så koldt. Det tip kan i øvrigt bruges i alle situationer, hvor du fryser. Prøv det næste gang, du står og venter på bussen.

Vær målbevidst

Du ved jo godt, du skal i vandet, så lad være med at udskyde det – det bliver det kun værre af. Tag i stedet en dyb vejrtrækning og sænk så kroppen langsomt i. Bader du fra strandbred, så gå målbevidst ud indtil du kan dyppe kroppen.

Læs også: Guide til 35 vinterbadersteder i Danmark, du bare må opleve

Tænk positivt

Hvis du tænker, at det bliver slemt at komme i vandet, så bliver det slemt. Tænk i stedet positivt. Tænk på den gode oplevelse, du skal til at give dig selv. Sig ahhh i stedet for uhhhh.

Mærk kulden

Når du har sænket kroppen i vandet, så prøv at slappe af i et øjeblik. Mærk hvad kulden gør ved kroppen og nyd det. Og ja, vi ved godt, det er nemmere sagt end gjort – men prøv alligevel. Dyp kun i 5-10 sekunder i starten. Gå så kontrolleret op igen.

Få styr på vejrtrækningen

Når du sænker kroppen i det kolde vand, vil den automatisk gå i alarmberedskab. Du vil helt naturligt komme til at gispe. Men prøv at få styr på vejrtrækningen, for det kan være farligt at hyperventilere. Træk i stedet vejret dybt, pust langsomt ud gennem munden (som hvis du puster i et sugerør).

Nyd følelsen

Sjovt nok er det sjældent koldt, når du kommer op af vandet. Blodet bruser og buldrer i blodårerne og varmer kroppen op. På gode dage kan du stå i frostgrader helt uden at fryse. Husk den følelse til næste gang, du skal i vandet.

Læs også: Sådan vinterbader du sikkert og trygt

Kroppen husker

Det er en god idé at holde vinterbadningen ved lige, når du først er kommet i gang. Bad gerne et par gange om ugen. Kommer du til at springe nogle uger over, behøver du dog ikke give op. Kroppen husker, hvad du udsætter den for. Så der er ingen undskyldning.

Belønningen

Du vil aldrig fortryde, at du er blevet vinterbader. Kroppen bliver afhængig af endorfin-kicket, og du vil opleve, at du får mere overskud i hverdagen, bliver i bedre humør, er måske mindre syg og at du kommer nemmere gennem vinteren.

Derfor er det dejligt at vinterbade

Vinterbadning har en instant indvirkning på din krop og dit humør. Mange mener, det har samme effekt på hjernen, som antidepressiv medicin. Men vinterbadning er meget mere end den fysiske og mentale nydelse. Vinterbadning giver nogle fantastiske naturoplevelser, en indre styrke og et socialt fællesskab. Følelsen er ganske enkelt overvældende.

Tag gerne en termokande med varm kaffe eller te med til at få den indre varme. Sæt dig med en varm badekåbe eller badeponcho og nyd øjeblikket. Det vil du kunne leve højt på længe.

Læs også: Hvilken type vinterbader er du?