Kickstart din vinterbadning med 3 øvelser
Skal du lige blive klar til det at hoppe i det kolde vand til en omgang vinterbadning, så kan du med fordel lave de her tre øvelser.
Er du hverken i en forening eller kommet i gang med det kolde gys, er her tre enkle øvelser, du kan have med i baghånden, hvis du og vennerne skal prøve vinterbadning for første gang.
Vær opmærksom: Tre stadier
Inden man som nybegynder for alvor kaster sig ud i udfordringen, er det hensigtsmæssigt at lære op på forhånd vide, hvordan kroppen reagerer på turen i det kolde vand.
I første stadie, når kroppen rammer vandet, reagerer den relativt voldsomt. Mørkt, iskoldt vand er reelt livsfarligt, og pulsen vil også hurtigt stige. De fleste nybegyndere vil straks begynde at hyperventilere. Det skyldes, at hjernen automatisk og lynhurtigt igangsætter produktionen af angsthormoner.
Og straks efter i andet stadige, indtræffer den stikkende smerte på huden, som for nybegyndere varer indtil vandet forlades. Med tiden lærer man dog faktisk at ”nyde” reaktionen i huden.
Sidste stadie er velværen og nydelsen, som sker, når hjernen udsender morfinlignende stoffer som endorfiner og serotonin. Det starter for alvor, når du har forladt vandet, og det kan føles som et hurtigt energikick. Det er netop den fantastiske følelse, som mange bliver draget af. Følelsen kan endda vare ved i flere timer.
Den hurtige men kontrollerede choktur
Første øvelse er den enkleste. Her går du langsomt og nogenlunde kontrolleret (vær nemlig forberedt på kuldechokket) i vandet, og lader selve kroppen synke ned.
Du bliver tæt på stigen eller trappen, og når turen i vandet – fx efter 10-30 sekunder – er overstået, går du kontrolleret op igen.
Nogen kommer galt afsted, da de enten glider eller falder fordi, de forhippet skynder sig op af vandet. Undgå at stresse op ad vandet.
Svømmeturen med hovedskyl
Anden øvelse er nok for den lidt mere rutinerede. Her kræver det også plads og rum til svømning. Du går fortsat kontrolleret i vandet, men svømmer herefter en kort tur.
Selvom vandet måske modarbejder musklerne, er det vigtigt, at du bevarer roen og arbejder med lange, bløde armtag og benspark. Brystsvømning er her oplagt som stilart, men du bør begrænse svømmeturen, da flere minutter i det kolde vand, kan gøre det sværere for dig selv at komme op af vandet.
Insistér undervejs på let og behagelig svømning. Når du nærmer dig kanten, trappen eller stigen igen, tag da og ”skyl” hovedet. Enten ved at tage en kort dukkert, hvor hovedet kommer under vandet eller ved at ”vaske” ansigtet med hænderne. Det sætter gang i blodkarrene i ansigtet, og giver en let pirrende fornemmelse i hovedet. Et friskt energikick på slutningen af turen.
Springet fra kanten
Det kan være fristende at indlede dukkerten med hovedspring eller ved spring på benene fra kanten. "Hurtigt i, hurtigt op" er der nok mange, der tænker – og tanken er også god.
MEN! Vær opmærksom på, at kroppen reagerer relativt voldsomt, når først den rammer vandet. Der er også risiko for, at du får kuldechok og hovedpine ved en pludselig dukkert, hvor hovedet kommer under vandoverfladen - og især ved hovedspring.
Deciderede dyk, bør du være meget tilbageholden med, da du ikke kan undervandssvømme i særlig lang tid i meget koldt vand. Vær derfor varsom, hvis du vil springe i vandet, og hav vennerne tæt ved dig, hvis turen i baljen skal foregå på denne energiske facon.