Vinterbadning: Tag springet!

Vinterbadning kan være en gevinst for både humøret og helbredet. Læs med her, og bliv klar til vinterens friske dukkert.

I mange vinterbader-klubber er det ok at bade nøgen. Foto: Colourbox.com

Selv på en varm sommerdag på stranden kan det for mange være lidt af en kold gyser at snuppe en hurtig dukkert i havvandet. Så alene tanken om at hoppe i iskoldt vand en frostbidende vintermorgen kan virke en smule skræmmende for de fleste.

Men der er mange gode grunde til alligevel at overveje at hoppe med på vognen - og interessen for vinterbadning i Danmark er stor.

I 2007 var der omtrent 11.000 registrerede vinterbadere. Det tal er steget til næsten 25.000, og flere vinterbadeklubber er nu blandt de allerstørste idræts- og fritidsforeninger i Danmark.

Findes der organiseret vinterbadning i en forening eller klub i nærheden af dig, skal du ikke snyde dig selv for en tur forbi den. Og det er nemt at komme i gang, som vi har skrevet om i vores artikel Vinterbadning: Sådan kommer du i gang

Et boost til humør og helbred

Når man bader i koldt vand, frigiver hjernen straks en række signalstoffer: Adrenalin, noadrenalin, serotonin, kortisol og dopamin.

Kuldechokket medfører, at man automatisk gisper en smule efter vejret, og blodkarrene i fingrene, armene og benene trækker sig hurtigt sammen. Hjertet slår hurtigere og blodtrykket stiger en smule.

Når man kommer op af vandet, åbner karrene sig igen, og man opnår en behagelig og varm fornemmelse. Så når vinterbaderen føler sig energisk og nærmest ”høj”, er det de fysiske reaktioner i kroppen og signalstoffernes skyld.

Et hurtigt kick for både kroppen og humøret! Og det er ikke kun udtrykket på vinterbaderens ansigt, der indikerer, at den kolde dukkert gavner – forskning peger også på, at vinterbadning er fremmende for bl.a. immunforsvaret (link til artiklen ’Fup og fakta om vinterbadning’),

Læs også: Fup og fakta om vinterbadning

Effekt med det samme

Når vandet har en temperatur på omkring fem til ti grade,r er det ideelt at vinterbade. Der frigives dog ikke flere signalsstoffer i hjernen, om vandet så er koldere end 5 grader - men effekten kommer til gengæld allerede, når kroppen er nedsænket. En rask svømmetur er derfor, rent fysiologisk, ikke nødvendigt - altså med mindre du vil imponere vennerne.

Det er vigtigt, at hovedet ikke er under vandet i mere end ganske få sekunder, da man risikerer at få hovedpine.

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Sikkerhed er badning sammen med andre

Har du fået mod på vinterbadning, kan du søge om optagelse i den lokale vinterbadeforening eller aftale at mødes med venner og veninder på et sted, der er velegnet til en frisk dukkert.

Uanset hvordan du begiver dig ud i vinterbadning, er det vigtigt, at du ikke bader på egen hånd. Det er farligt at bade alene, og især om vinteren er det vigtigt at have nogen i nærheden, hvis man bliver dårlig, bliver overrasket af det kolde gys eller eksempelvis glider på badebroen.

Nøgenbadning

I mange foreninger må du være indstillet på, at nøgenbadning ikke er unormalt og en del af kulturen blandt medlemmer i foreningen.

Mange vinterbadere har det ganske enkelt sådan, at den kolde dukkert er rarest, hvis det foregår uden tøj, men måske med en kåbe tæt ved kanten. Så inden du pakker badetøjet hjemmefra, kan det være værd at undersøge hvor meget, du i virkeligheden behøver at have med.

God tur!