3 øvelser: Lær flyben under vandet

De ser elegante ud, men er vanskelige at mestre. Flybenene under vandoverfladen er en sikker vej mod hurtig svømning. Læs her, hvordan du lærer flyben i streamline under vandoverfladen.

Du kan komme rigtig langt og hurtigt med flyben under vandet. Så langt, at der i 90'erne blev sat restriktioner på teknikken ved stævner. Foto: Lars Holm

Revolutionerende færdighed

Flyben under vandoverfladen er faktisk en færdighed, der mere eller mindre har revolutioneret moderne svømning. Siden 1988 i rygcrawl og 1998 i butterfly og crawl har det været forbudt i kompetative svømmestævner at dykke mere end 15 meter under vandoverfladen i flyben.

Læs også: Crawl: 3 gode råd

Det skyldes, at flybenspark i streamline under vandoverfladen ganske enkelt er hurtigere end stilarterne, så for at undgå at løb til internationale stævner mere handlede om dyk end stilarter, indførte man reglerne om begrænsning af dykket efter afsæt.

Som eksempel demonstrerede Ryan Lochte for år tilbage, at han kunne dykke 50m på ryggen i streamline på blot. 20,8 sekunder. Det er 1,4 sekunder under verdensrekorden for 50m rygcrawl og 0,1 sekunder hurtigere end verdensrekorden i crawl!

Også for nybegyndere

Flyben er en færdighed, der er værdifuld for alle at lære - uanset niveau. Når børnene starter i svømmeklubbernes svømmeskole er en klassisk øvelse at lege delfinhop med hop fra bunden. Det er i virkeligheden begyndende flyben.

Læs også: Optimer din svømmeteknik: Sådan svømmer du lige

Som en hjælp til at lære flybenspark fra bunden følger her 3 enkle øvelser, du kan øve i svømmehallen. God fornøjelse!

Øvelse 1

Er du komfortabel med at have hovedet under vandet, er denne øvelse et godt bud på, hvordan du kommer i gang. Armene holdes afslappet langs kroppen, eller som strakte arme i let og afslappet streamline, mens finner hjælper med at skabe fremdrift, samtidig med, at du øver bevægelse i hofte og fødder. Det er vigtigt, at du øver hoftebevægelse, og, at fødderne både trykker nedad og trækkes opad, men uden at knæene bøjer for meget (da store bevægelser i knæene skaber unødvendig modstand). Øv flybenene med finner i forskellige tempi – både langsomt og hurtigt – og gerne med snorkel på også.

Læs også: Åbent vand-svømning: Kom godt i gang

Øvelse 2

Øvelse nummer to er vanskeligere og mere krævende, da du hér skal forsøge at skabe fremdrift uden hjælp fra finner. Nu er det særligt vigtigt, at der er frekvens på bensparket, men også, at fødderne sparker i begge retninger: Både opad og nedad. Øv det i forskellige tempi, og gerne med snorkel også. Armene kan du enten holde strakte/fremme eller ned langs siden. Start med at gøre det langsomt, som i videoen.

Øvelse 3

Læs også: Videoguide: 3 øvelser på land, der forbedrer din svømning

Nu kommer så den store test: Flyben i streamline under vanderoverfladen. Afsættet fra kanten sker i streamline, og kroppen er fuldkomment neddykket under vandoverfladen igennem hele øvelsen, eller indtil du ikke kan holde vejret mere. Streamline-positionen i overkroppen sikrer, at du skærer igennem vandet med så lidt modstand, som muligt, og flybenene skaber fremdriften.