Optimer din svømmeteknik: Sådan svømmer du lige

Lær at holde din egen bane – det vil give dig kræfter til at svømme hurtigere. Her er en guide til, hvordan du kan træne det.

Der er mange kræfter at spare, hvis du svømmer lige. Foto: Thomas Arnbo

Føler du, at der er for meget slinger i din crawl? Så kan det være på tide at give din svømmeteknik et eftertjek.

Det er ikke ligegyldigt, om du siksakker dig fra bassinkant til bassinkant, hvis du vil optimere din svømmehastighed. Slingeriet tager både unødige kræfter og giver en uharmonisk svømmestil.

Følg et træningsprogram her og kom godt i gang med svømningen

Det kan du lave om på. Det kræver, at du sætter tid af til kun at fokusere på at holde den lige bane, når du træner, fortæller Jens Bruun, som til daglig er cheftræner i Kalundborg svømmeklub og er med til at udvikle svømmeuddannelser hos DGI.

”Læg dig som et spyd i vandet med armene over hovedet. Tip kroppen 90 grader, så du ligger på siden og træn udelukkende benspark, mens du fokuserer på at holde din bane.”

I starten vil du have besvær med at holde balancen og sikkert tippe enten om på maven eller ryggen, men øvelsen træner dig i at holde kroppen udstrakt og svømme lige.

Minimer vandmodstanden

Vand er omkring tusind gange tykkere end luft. Det betyder, at hvis du svømmer bare lidt hurtigere, bliver vandmodstanden mange gange større.
Derfor handler al svømning om at mindske modstanden i vandet.

Særligt crawl kan dog få dig til at slingre. Her er det en fordel, hvis du øver dig i at holde torsoen lige og undgår svaj i brystkasse og lænd.

Læs mere: Lær at svømme crawl

”Jo mere strømlinet din krop er, desto mindre vandmodstand er der, og det får dig til at svømme hurtigere,” siger Jens Bruun.

Kontroller din vejrtrækning

I crawl roterer man fra side til side i længdeaksen. Denne rotation kan sammen med mundens higen efter ilt, få kroppen ud af kurs. Selve vejrtrækningen skaber en modstand og et ophold i bevægelserne. Men da du ikke kan undvære ilten, gælder det om at integrere det i bevægelserne.

”Du skal lære at lave vejrtrækningen, så den ødelægger mindst muligt,” råder Jens Bruun.

Her er det vigtigt at dreje hovedet op samtidig med at kroppen roterer og holde vejrtrækningen kontrolleret.

Sådan optimerer du din crawl

Følg instruktørens 5 råd:

  • Hold hele kroppen udstrakt: Hold torso lige og undgå svaj i brystkassen
  • Undgå at bøje i hoften eller svaje i lænden
  • Lær at lægge din vejrtrækning, så den ødelægger mindst muligt og hold den regelmæssig
  • Forsøg at lave flydende bevægelser
  • Udnyt vendingssituationen: Hold kroppen langstrakt, hovedet skal være i lige forlængelse af torsoen og armene skal klemme ørerne. Sæt kraft bag dit afsæt på kanten og sigt fremad.