Landevejscykling: De danske ”bjerge”

Få beskrivelse og stigningsprocenter på nogen af de mest populære danske "bjerge", som du kan cykle op ad.

Selvom vi ingen deciderede bjerge har, så findes der faktisk masser af fede og ikke mindst hårde og udfordrende stigninger rundt om i Danmark. Foto: Martin Paldan

Der er noget helt særligt over at cykle i bjerge.

Læs også: Landevejscykling i udlandet: De populære destinationer

Hårnålesvingene, udsigten og vejen, der snørkler sig op ad bjergsiden. Pludselig kan man føle sig, som sad man side om side med Chris Froome og Nairo Quintana på en bjergetape i Tour’en. For en stund kan man næsten glemme, at det er hårdt.

Hvad nu, hvis man kunne finde frem til samme følelse i Danmark? Selvom vi ingen deciderede bjerge har, så findes der faktisk masser af fede og ikke mindst hårde og udfordrende stigninger rundt om i landet. Herunder præsenteres nogle af de største og mest kendte.

Munkebjerg

Vejle har udviklet sig til lidt af et cykelmekka, og det skyldes ikke mindst terrænet. Her findes simpelthen et væld af forskellige bakker. En af de mest kendte og berygtede må dog være Munkebjerg. Stigningen starter helt fra fjorden på Ibæk Strandvej øst for Vejle. I bunden drejes der blødt til højre, og så tager stigningen med det samme fat.

Vejen, der endda byder på et enkelt hårnålesving, snørkler sig op igennem Munkebjerg Skov, og man kan sjældent se ret langt frem. Det hårdeste stykke kommer kort før toppen, hvor stigningsprocenten i et par hundrede meter er på over 10 procent. Skal du opleve bare lidt alpe-stemning i Danmark, er Munkebjerg et godt bud.

Parallelt med Munkebjerg går i øvrigt bakken op til golfbanen på Ibækvej. Denne bakke er endnu længere, men dog en tand mindre stejl end Munkebjerg.

Sted: Munkebjergvej, 7100 Vejle
Længde: 1.250 meter
Samlet stigning: 89 højdemeter
Gennemsnitlig stigning: 7,1 %

Læs også: Skal jeg cykle 10 timer om ugen for at komme i form?

Kiddesvej

Den måske mest ikoniske og legendariske stigning i Danmark ligger også i Vejle og hedder selvfølgelig Kiddesvej. Den stejle gade i centrum af Vejle har lagt asfalt til mange afgørende slag i PostNord Danmark Rundt, siden den blev introduceret i 2004. Det er ikke Danmarks længste bakke og ej heller den stejleste, men alle kender den, og du fortjener respekt, hvis du klarer den til toppen.

Kiddesvej starter ved bunden af Koldingvej i Vejle Centrum. Lige som den flersporede vej svinger blødt til højre, fortsætter Kiddesvej lige op i himlen på venstre side. Vejen går mere eller mindre direkte op ad uden sving, så der er ingen steder at gemme sig, når stigningsprocenten rammer 19 på det stejleste stykke. Det værste stykke er bakkens midterste 200 meter, der stiger med over 15 procent i gennemsnit, inden det til sidst flader en smule ud.

Har du mod på mere af samme skuffe efter Kiddesvej, er der ikke langt til Gammel Kongevej og Chr. Winthersvej. Sidstnævnte topper Kiddesvej med en maksimal stigningsprocent på over 20!

Sted: Kiddesvej, 7100 Vejle
Længde: 450 meter
Samlet stigning: 50 højdemeter
Gennemsnitlig stigning: 11,1 %

Yding Skovhøj

Når vi taler om de danske bjerge, er det svært at komme udenom et af Danmarks højeste punkter. Med top cirka 170 meter over havoverfladen kan Yding Skovhøj sydvest for Skanderborg bryste sig med en top-3 placering i kategorien. Yding Skovhøj har indgået i PostNord Danmark Rundt med en bakkespurt placeret på toppen mange gange, og den er et fast element i flere motionscykelløb i området.

Stigningen starter på Skovhøjvej øst for Yding og følger en forholdsvis lige vej hele vejen til toppen. Allerede tidligt kan du se, hvor langt du stadig har op, og det er med til at gøre bakken endnu hårdere. Stigningsprocenten er jævn og overkommelig på den første halvdel, men derefter tager den for alvor fat. De sidste 150 meter op mod toppen stiger med over 10 procent.

Læs også: Licenscykling - hvad er det egentlig for noget?

Sted: Skovhøjvej, 8660 Skanderborg
Længde: 1.275 meter
Samlet stigning: 83 højdemeter
Gennemsnitlig stigning: 6,5 %

Rebild Bakker

I Rebild Bakker syd for Aalborg findes også et meget kuperet terræn. Særligt stigningen på Rebildvej op mod Rebild by er rigtig hård og bestemt et besøg værd på cykel. Det er også et område, som tidligere er besøgt af PostNord Danmark Rundt-feltet og som generelt benyttes flittigt af cykelmotionister.

Bakken starter på Rebildvej lige vest for Rebild by og et lille smut fra Hobrovej. Vejen slanger sig svagt først til højre og til sidst til venstre, men man kan generelt se langt frem på den forholdsvist brede vej. Den stiger jævnt hele vejen op, så der er ingen naturlige pauser.

Sted: Rebildvej, 9520 Skørping
Længde: 1.150 meter
Samlet stigning: 70 højdemeter
Gennemsnitlig stigning: 6,1 %

Golfbakken

Der er mange små hårde bakker på Fyn, men hvis man skal fremhæve én, må det være Golfbakken i de Fynske Alper. Beliggende nord for Faaborg på Sydfyn har bakken de senere år lagt asfalt til både UCI- og motionsløbet Fyen Rundt samt til Elite DM i 2014, hvor Michael Valgren kørte først over stregen.

Golfbakken starter meget belejligt på Bjergevej lige øst for Svanninge og kommer i flere etaper. Den første halvdel er både jævn og stejl med en stigningsprocent på over 6. Herefter flader den kortvarigt ud, stiger kortvarigt igen, og flader så igen ud inden et venstresving ind på Hammerdamvej. Her bliver det igen stejlt de sidste 100 meter, inden man rammer toppen.

Læs også: Skivebremser eller fælgbremser?

Sted: Bjergevej, 5600 Faaborg
Længde: 1.250 meter
Samlet stigning: 66 højdemeter
Gennemsnitlig stigning: 5,3 %

Bakkerne i Odsherred

Den nordvestlige del af Sjælland er muligvis øens mest kuperede, og her findes flere rigtig hårde stigninger. Både i 2013 og i 2017 indgik området i PostNord Danmark Rundt, hvor det var med til at skabe stor udskilning. Særligt Kårupvej, Asnæs Indelukket og Høve Stræde er værd at fremhæve.

Kårupvej er muligvis den hårdeste af de tre. Den brydes op af fladt stykke på midten, så stigningsprocenten snyder en smule. Til gengæld stiger det med over 7 procent, når det går opad, og det stejleste stykke, som allerede ligger i bunden, er på hele 15 procent. Det er klart mere end både Asnæs Indelukket og Høver Stræde, men fælles for de tre er, at de alle er mere end én kilometer lange.

Sted (Kårupbakken): Kårupvej, 4540 Fårevejle
Længde: 1.250 meter
Samlet stigning: 73 højdemeter
Gennemsnitlig stigning: 6 %

Vang-bakken

Ingen liste om de danske bjerge ville være komplet uden at nævne en bakke fra klippeøen Bornholm. På solskinsøen findes utvivlsomt noget af Danmarks bedste cykelterræn, og det skyldes ikke mindst det kuperede landskab. Den måske hårdeste bakke af dem alle er Vang-bakken mellem Hasle og Sandvig.

Stigningen starter helt fra Vang Havn og stiger ud af byen mod sydøst. Der er et par sving på første halvdel, men det sidste stykke ud af byen mod toppen er vejen helt lige. Stigningen er forholdsvis jævn med den midterste del igennem Vang by som det stejleste stykke.

Læs også: Bakker skal besejres på cykel

Sted: Vang, 3790 Hasle
Længde: 1.250 meter
Samlet stigning: 91 højdemeter
Gennemsnitlig stigning: 7,3 %

Øvrige danske bjerge

Man kunne snildt fortsætte listen længe endnu. Af øvrige udfordrende bakker, som er værd at fremhæve, kan nævnes yderligere nogle stykker i området omkring Vejle. Østengaard, Højen Skovvej og Bøgeagervej er alle bestemt et besøg værd. Lidt længere nordpå i området omkring Silkeborg og Skanderborg gemmer sig blandt andet Himmelbjerget, Ejer Bavnehøj og Tushøj. Også i Østjylland hører Agri-bakken på Mols og Pøt Mølle ved Hammel også til i den absolut hårdeste kategori.

I andre landsdele findes der godt cykelterræn og kuperede områder ved steder som Frederikshavn i Nordjylland, Dollerup Bakker ved Viborg, Kolding i Sydjylland, Vissenbjerg vest for Odense, Tølløse på Midtsjælland og i Nordsjælland.