De bedste apps til landevejscykling

Tag teknologien med på landevejen med din smartphone i lommen. Her er de bedste apps til at gøre turen på raceren lidt sjovere.

Du har en topmoderne smartphone, så behøver du overhovedet en cykelcomputer, tænker du måske. Det korte svar er nej, selvom der selvfølgelig også er mange gode grunde til at anskaffe sig en dedikeret cykelcomputer. Foto: Michael Bo Rasmussen, Baghuset

Læs også: De bedste gadgets til dig og din racercykel

Strava, Zwift og Endomondo.

Den teknologiske udvikling har også ramt cykelsporten. Udstyret med intet andet end din smartphone har du både en cykelcomputer, en træningslog, en virtuel cykelplatform, en gps og meget andet lige ved hånden.

Vi har samlet de bedste apps til landevejscykling lige her.

Cykelcomputer

Du har en topmoderne smartphone, så behøver du overhovedet en cykelcomputer, tænker du måske. Det korte svar er nej, selvom der selvfølgelig også er mange gode grunde til at anskaffe sig en dedikeret cykelcomputer.

Men med gps-signal og bluetooth på telefonen behøver du faktisk ikke en computer på styret for at tracke din træning. Du kan bare bruge telefonen. Cyclemeter forvandler din smartphone til en cykelcomputer. Her kan du se data som hastighed, tid, distance og meget andet, mens du kører, og du bestemmer selv, hvad og hvor meget du vil se. Ligesom på en moderne cykelcomputer.

En anden smart funktion er, at appen har Google Maps integreret, så du kan holde styr på, hvor du befinder dig. Desuden er den kompatibel med andre platforme som Strava og Facebook, og du kan både importere og eksportere ruter.

Wahoo Fitness appen kan mange af de samme ting, men her skal du oprette dig som bruger, før du går i gang. Til gengæld kan du med Wahoo tilslutte puls-, watt- og kadencemålere via bluetooth eller ANT+-enheder med en Wahoo Key plugin i telefonen.

Appen kan desuden uploade din træning direkte til alle de populære træningsplatforme, og så kan du også bruge den indendørs, hvis du har en Wahoo hometrainer.

Den klassiske træningsapp Endomondo fungerer selvfølgelig også på cyklen. Den er mindre målrettet landevejscykling, men er bedre all-round, så hvis du også bruger telefonen til andre sportsgrene, kan Endomondo være det bedste valg for dig.

Læs også: Landevejscykling: De danske ”bjerge”

Træningsplan

Når du er færdig med din træning, findes der et hav af platforme, som du kan uploade din træning til. Strava og Garmin Connect er to af de mest populære platforme, som også begge findes i app-form.

Strava kan faktisk også bruges til at tracke din træning, så du kan holde det hele samlet på én app. Efter din træning uploader appen så automatisk din træning til din profil, hvor du kan analysere hver enkelt træning eller få et større overblik over din træningsindsats. Du kan også følge med i de populære Strava-segmenter, hvor du kan sammenligne dine tider på udvalgte steder på din rute med dig selv eller andre.

Har du en Garmin cykelcomputer, så giver det god mening at hente Garmin Connect appen til din smartphone. Din telefon kan kobles til cykelcomputeren via bluetooth, så begge enheder kan tale med hinanden. Det betyder, at du for eksempel kan se notifikationer fra din telefon på cykelcomputeren, og at din træning automatisk uploades til Garmin Connect eller andre træningsplatforme via telefonen, så snart du trykker stop på cykelcomputeren.

Går du endnu mere videnskabeligt til værks med din træning, så er TrainingPeaks appen for dig. Det er nok den mest populære platform til træningsplanlægning blandt de professionelle cykelryttere. Har du en træner, kan han eller hun indtaste din træning direkte i platformen, hvorefter du vil kunne se, hvad der er på programmet dag for dag.

Når du så har gennemført din træning, uploades den til platformen, så din træner kan se det. TrainingPeaks er desuden et glimrende værktøj til en mere videnskabelig analyse af din træning, men det kræver dog, at du opgraderer til betalingsversionen.

Vej og vejr

Selvom du ikke har en topmoderne GPS-cykelcomputer med kort over hele Europa, kan du sagtens cykle fremmede steder uden frygt for at fare vild. Et godt gammeldags kort kan man altid regne med, men det er bare ikke skide smart, hvis man ikke aner, hvor man er.

Google Maps er utvivlsomt den bedste kort-app til din smartphone, så med mobildækning og den installeret bør du være i sikre hænder. Appen kan både guide dig på vej som den GPS, du kender fra bilen, og så kan den ovenikøbet gøre det via cykelstier og cykelvenlige ruter.

Desuden kan du søge efter specifikke steder, caféer, bagerier eller meget andet og læse anmeldelser fra tidligere kunder. Så selvom du befinder dig på en mark i Vestjylland eller på en bjergside i Italien, kan du finde den optimale rute til den bedste kaffe eller det bedste brød i nærheden.

Er der noget udover træning og udstyr, som cykelryttere kan diskutere i timevis, så er det vejret. Det er altid godt at have styr på temperaturen, eventuel nedbør og ikke mindst vindstyrke- og retning. Måske kan du ligefrem planlægge din træning sådan, at du får de bedst mulige vejrforhold.

Læs også: Skivebremser eller fælgbremser?

Nogle af de mest populære vejrplatforme i cykelkredse er YR og AccuWeather, der begge findes som apps. Via begge apps kan du se vejrets udvikling time for time i byer over hele verden. Du kan også se historiske data om vejrforholdene, så du ved, hvad du kan forvente, inden du for eksempel tager sydpå.

En smart funktion i AccuWeather er, at du kan se, hvordan temperaturen føles - den såkaldte RealFeel. Det kan godt være, at temperaturen siger 15 grader, men hvis det er overskyet og blæsende, så føles det nok nærmere som 10. Det kan være en god information, inden du klæder dig på.

Andet

En af de mest populære cykelapps i øjeblikket er træningsplatformen Zwift. Med en hometrainer, en internetforbindelse og Zwift appen på din telefon kan du træne med og konkurrere imod cyklister fra hele verden hjemme fra din stue.

Zwift er lige dele seriøsitet og sjov. Platformen har et hav af forskellige træningsprogrammer, du kan følge for at opnå bestemte mål. Det kan du gøre helt selv, hvis du føler for det. Omvendt kan du også bare rulle en tur i Zwifts virtuelle verden eller deltage i et af de mange cykelløb, som også arrangeres dagligt. Du kan læse mere om Zwift i artiklen om De bedste gadgets til dig og din racercykel [indsæt link til artikel].

En anden sjov app, som kan bruges sammen med enten Endomondo, Strava eller Garmin Connect, er Relive. Når du har uploadet din træning til en af platformene, kan Relive, som navnet antyder, lade dig genopleve turen.

Relive tegner din rute på et 3D-kort og viser din hastighed, puls, watt og eventuelle fotos undervejs. Herefter kan du dele videoen med dine venner og blære dig over for træningskammeraterne, hvis du har kørt en hård stigning, en høj gennemsnitsfart eller sat ny max-watt.

Lad os være ærlige. Det er de færreste af os, der cykler for at konkurrere. Rigtig mange ønsker blot at komme i bedre form eller måske at smide et kilo eller to. Her kan appen Lifesum være en stor hjælp. Lifesum tracker dit kalorie in- og output, så du er sikker på, at du ikke indtager for meget eller for lidt.

Til at starte med indtaster du basale informationer, hvor meget du ønsker at tabe dig, og over hvor lang tid. Herefter udregner appen, hvor stort dit daglige kalorieunderskud i gennemsnit skal være. Udover at du kan indtaste, hvad du har spist ud fra et hav af muligheder, kan du også tilføje træning.

Hvis du for eksempel bruger Wahoo Fitness, og appen fortæller dig, at du har forbrændt 1.000 kalorier på en træning, indtaster du det i Lifesum. De kalorier modregnes så dit daglige kalorie-mål. Appen giver dig også en oversigt over fordeling af makronæringsstofferne protein, kulhydrat og fedt, så du kan sikre, at det også er det rigtige, du indtager, i forhold til din træning.

Læs også: Landevejscykling i udlandet: De populære destinationer

Sidst men ikke mindst anbefaler vi, at du installerer 112 appen på din smartphone. Den kan bruges til at ringe efter alarmcentralen, som via appen kan se, hvor du befinder dig, hvis uheldet er ude, og du eller en anden ringer efter hjælp.

Oversigt over apps

Cyclemeter: Til iOS og Android (gratis, men betalingsversion tilgængelig)

Wahoo Fitness: Til iOS og Android (gratis)

Endomondo: Til iOS og Android (gratis, men betalingsversion tilgængelig)

Strava: Til iOS og Android (gratis, men betalingsversion tilgængelig)

Garmin Connect: Til iOS og Android (gratis)

TrainingPeaks: Til iOS og Android (gratis, men betalingsversion tilgængelig)

Google Maps: Til iOS og Android (gratis)

YR: Til iOS og Android (gratis)

Læs også: Cykeltøj for begynderen

AccuWeather: Til iOS og Android (gratis, men betalingsversion tilgængelig)

Zwift: Til iOS og Android (gratis prøveperiode, men kræver efterfølgende betalingsabonnement)

Relive: Til iOS og Android (gratis, men betalingsversion tilgængelig)

Lifesum: Til iOS og Android (gratis, men betalingsversion tilgængelig)

112 app: Til iOS og Android (gratis)