Cykeltøj for begynderen

Få svaret på, hvad der er det mest essentielle cykeltøj for begynderen.

Det siger sig selv, at det er nødvendigt med mere og varmere tøj, hvis du har tænkt dig at cykle udendørs og på andre tidspunkter end i den danske højsommer. Foto: Colourbox

Racercyklen står klar, hjelmen er spændt, og klamperne er monteret på de nyindkøbte cykelsko.

Læs også: Skal jeg cykle 10 timer om ugen for at komme i form?

Du mangler bare cykeltøjet. Men hvor i alverden starter man med så mange forskellige muligheder og et begrænset budget? Her får du en guide til det mest essentielle cykeltøj for begynderen.

Hvad er dit behov?

Først og fremmest skal du spørge dig selv om, hvad dit behov er. Om du har tænkt dig at cykle én times spinning om ugen, eller om du vil på racercyklen i flere timer ad gangen har nemlig stor betydning for, hvilket cykeltøj som er essentielt for dig.

Det siger sig selv, at det er nødvendigt med mere og varmere tøj, hvis du har tænkt dig at cykle udendørs og på andre tidspunkter end i den danske højsommer.

Jo flere timer du forventer at bruge i sadlen, jo vigtigere er godt og komfortabelt cykeltøj også. Som hovedregel kan man sige, at pris og kvalitet ofte følges ad, og det kan godt betale sig at ofre lidt ekstra for at få en lidt bedre kvalitet. Du vil sjældent fortryde at have købt noget godt. Derimod findes der intet mere irriterende end at køre i cykeltøj, som ikke lever op til ens behov.

Cykelshorts

Det mest essentielle stykke cykeltøj overhovedet er cykelshorts. Flere af de andre ting på denne liste kan ved nød erstattes, men den går simpelthen ikke her. Uden cykelshorts får du en smertefuld og ukomfortabel træning.

Cykelshorts går omkring to tredjedele ned ad låret og sidder helt tæt mod kroppen. Selvom udseendet i bedste fald deler vandene, så har det tæt siddende materiale en funktion. Hver en friktion mellem stof og hud kan mærkes, så det er afgørende, at du finder den helt rigtige størrelse.

Shortsene har en indsyet pude, som minimerer friktionen mod sadlen, og som yder god komfort mod vibrationerne fra vejen. Typisk vil puden være det væsentligste, som forbedres, når du går et hak op ad stigen i pris.

Læs også: Licenscykling - hvad er det egentlig for noget?

Forventer du at skulle sidde i sadlen i to timer eller mere ad gangen, kan det afgjort betale sig at ofre lidt ekstra på et par gode cykelshorts. Skal du udelukkende køre korte ture for eksempel til og fra arbejde, kan du nøjes med et billigt par. Men husk: Hvis du skal spare ét sted, så gør det på andet end cykelshorts!

Undertrøje

Et andet essentielt stykke cykeltøj er en god svedundertrøje. Svedundertrøjen bruges både til at holde din krop varm og tør og til at transportere sved væk. I det typiske danske vejr kan en god undertrøje gøre underværker.

Svedundertrøjer findes i mange modeller, og hvilken, som er den optimale til dig, hænger igen sammen med dit behov. Forventer du kun at cykle udendørs om sommeren, kan du nøjes med en kortærmet. Men skal du kun have én svedundertrøje, så køb en med lange ærmer.

En god, tætsiddende og let langærmet svedundertrøje er et af de mest alsidige stykker cykeltøj, du kan have, i garderoben. Kører du, når det er koldt, er den helt essentiel i forhold til at holde din krop varm, og kører du, når det er lidt varmere, vil du have glæde af den svedtransporterende funktion.

Cykeltrøje

Du skal selvfølgelig også have noget over din svedundertrøje, nemlig en cykeltrøje. De findes i et hav af forskellige former og modeller. Den helt klassiske er trøjen med korte ærmer og en gennemgående lynlås, som fås i mange forskellige materialer og kvaliteter. Her er det kun dit budget, som sætter grænser.

Dyr eller billig - den kortærmede trøje bliver bare aldrig rigtig varm. Så medmindre du kun kører, når temperaturen er over 20 grader, er det også rart med andre alternativer. En langærmet trikot i et let og tætsiddende materiale er super behagelig at køre i og meget alsidig, da den kan bruges i temperaturer fra 5 grader og op, alt efter hvad du har på indenunder og udenover.

Uanset hvad skal du sørge for at finde den rigtige størrelse. Husk på, at du sidder foroverbøjet og ikke oprejst på cyklen, så det gør ikke noget, hvis trøjen er lidt kort foran, når du står foran spejlet. Derimod er det irriterende, hvis der er for meget materiale, og trøjen folder på maven, når du cykler.

Læs også: Cykling: Korrekt indstilling af racercykel

Jakke

Hvis du skal ud i kulden, får du brug for en jakke. De findes igen i utrolig mange forskellige modeller, alt efter hvor varme de er. Den klassiske cykeljakke til vinterbrug er en såkaldt thermojakke, som er både isolerende og skærmer for vinden.

De senere år er der kommet mange nye smarte jakker, som både er mere tætsiddende, vind- og vandafvisende og i smarte designs. De er ikke et must, men skal du ud i dårligt vejr, vil du sætte pris på noget, som også er vandafvisende.

En god vinterjakke kan gøre forskellen på, om en vintertræning er kold og sur eller behagelig og god.

Regnjakke

Der findes også specifikke regnjakker, som ikke er specielt varme, men som kun er designet til at holde vand og vind ude. Det smarte ved dem er, at de ofte er meget tynde og lette, og at du derfor kan putte dem i baglommen på din kort- eller langærmede trøje og tage den på, hvis det bliver nødvendigt.

De færreste begyndere kører lange ture i regnvejr, så det er nok ikke her, du skal smide hele opsparingen. Men det er bare altid rart at have en regnjakke med, så man er forberedt. Kig efter en i et let materiale, som samtidig er åndbar, så du ikke føler dig som en sauna, når du tager den på.