De bedste gadgets til dig og din racercykel

Der findes et hav af gadgets indenfor cykel-verden, som kan gøre din oplevelse på cyklen lidt bedre - eller bare sjovere.

Har du en Ass-savar? Eller hvorfor har du brug for et multi-tool, som landevejsrytter? Foto: Colourbox

Læs også: Landevejscykling: De danske ”bjerge”

Af Kristian Arnth

GPS-computere, wattmålere og actionkameraer.

Den teknologiske udvikling har for alvor ramt cykelsporten, og der findes masser af gadgets, som kan gøre din cykeltur en anelse sjovere, bedre, vildere eller mere komfortabel.

Her gennemgår vi nogle af de mest brugte gadgets, som vil falde i de flestes smag. Nogle er så godt som et must, hvis du vil have det bedste ud af din oplevelse på cyklen, mens andre hører mere til afdelingen for ekstra lir.

GPS-computer

GPS-computer

En cykelcomputer er ikke længere bare en cykelcomputer. Hvis du skal være bare lidt med på moden, skal du have en med GPS i. Så behøver du ikke fifle med magneter på hjulet og sensorer, der ikke registrerer, når du cykler.

GPS-computere tracker dig og din rute via satellit. Det giver høj præcision undervejs på turen, og derudover kan du efterfølgende uploade din træning til diverse sites, hvor du kan se din rute, hastighed, distance, puls, højdemeter og meget andet.

De fleste GPS-computere har en lang række andre smarte funktioner, som du kan have glæde af undervejs på turen. Nogle er for eksempel udstyret med et kort, så du kan bruge din cykelcomputer ligesom din GPS i bilen og følge en planlagt rute. De mest populære GPS-computere kommer fra Garmin og Wahoo.

Strava

Strava

Når du har fået din GPS-computer, skal du selvfølgelig have et sted, hvor du kan uploade alle dine cykelture. Det gør du på Strava. Hvis du endnu ikke kender Strava, så kan du godt vænne dig til det, for det er stærkt vanedannende, når man først kommer i gang.

Strava er en træningsplatform, hvor du ikke alene kan følge din egen træning og fremgang, men også alle dine venners. Du kan se, præcist hvad alle har foretaget sig, og give dine træningskammerater ’kudos’ for en god cykeltur.

Platformen er kendt for sine såkaldte segmenter. Alle kan oprette segmenter, og der findes efterhånden en hel del i Danmark.

Kort sagt går det ud på, at man på et kortere stykke vej, for eksempel din lokale bakke, opretter et segment. Hver gang en rytter passerer segmentet på sin cykeltur og uploader turen til Strava, får han en tid på segmentet. Den hurtigste rytter får rekorden og den såkaldte KOM eller QOM - King eller Queen of the Mountain.

Det er oplagt at bruge segmenterne til at udfordre sig selv og sine venner, ligesom man også kan bruge dem til at måle dig mod de rigtig gode. Nogle GPS-computere kan indstilles, så de fortæller dig, når du nærmer dig et segment, og ellers må du nærstudere din rute for mulige rekordforsøg hjemmefra.

Kom i gang, og opret en profil på Strava her.

Wattmåler

Wattmåler

Læs også: Skal jeg cykle 10 timer om ugen for at komme i form?

De har været udtryk for heftig debat i kommenteringen af cykelløb, men man kommer ikke udenom, at wattmåleren er et glimrende træningsredskab. En wattmåler fås efterhånden i mange former, men oftest sidder måleren i kranken.

Grundlæggende måler den hele tiden, hvor hårdt du træder i pedalerne. Denne effekt måles i watt, og på din GPS-computer kan du følge med i, hvor mange watt du træder.

Pulsmåleren er ligeledes et godt træningsredskab, men pulsen er meget individuel og varierer fra dag til dag alt efter træning, søvn, kost og meget andet. Én watt er én watt, uanset om det er medvind eller modvind, og om du er træt eller ej. Derfor kan du med en wattmåler følge en nøje planlagt træningsplan til punkt og prikke og få det optimale ud af din træning.

Garmin Varia

Garmin Varia

Cykler du ofte i de mørke timer, så vil du have glæde af Garmin Varia. Varia er verdens første radarsystem til cykler, som advarer dig, når køretøjer nærmer sig bagfra. Bagpå din cykel monterer du radarenheden, som scanner efter køretøjer, og den sender så et signal til hovedenheden eller din cykelcomputer på styret.

Når et køretøj kommer inden for 140 meter af dig, vil du kunne se det på skærmen, som også fortæller dig, hvor hurtigt det nærmer sig, og hvor stor en trussel det udgør. Samtidig vil din radar bagpå cyklen lyse op for at gøre køretøjet opmærksom på dig.

Radaren lever ikke op til lovkravene for cykellygter herhjemme, så derfor skal du supplere den med en anden godkendt baglygte.

Læs mere om Garmin Varia her.

Hometrainer

Hometrainer

Er kulde og frost ikke noget for dig, eller er motivationen og lysten til at trække i cykeltøjet lav, når du vender hjem efter en lang arbejdsdag, så kan du måske få glæde af en hometrainer. Med en hometrainer kan du flytte cykelturen ind i stuen, kontoret eller soveværelset og hurtigt få klaret en effektiv gang træning.

Du spænder din cykel fast i hometraineren, og typisk vil baghjulet så have kontakt med en tromle, som kører rundt, når du træder i pedalerne. Derved kan du sidde og træne i stuen, uden at du rykker dig ud af flækken.

Det kan være kedeligt at træne på en hometrainer, men der findes flere tricks til at gøre oplevelsen lidt sjovere. Kør efter et godt træningsprogram, sæt en god film eller serie på, eller skru godt op for musikken. Og nyd så, at du får en super effektiv træning på en time i stuen, mens det er mørkt eller koldt udenfor.

Zwift

zwift

Et af de nyeste værktøjer, til at gøre din oplevelse på hometraineren mere virkelig, er Zwift. Zwift er en online spilleplatform, som er dedikeret til indendørs cykeltræning.

Zwift fungerer ved, at du kobler din hometrainer og cykel til programmet, som kører på din computer. Via programmet kan du træne i et virtuelt miljø med andre ligesindede. På skærmen vil du kunne se din rytter, som bevæger sig, i takt med at du træder i pedalerne. Sætter du farten op, gør rytteren det også, og har du en moderne hometrainer med indbygget wattmåler, vil du kunne mærke både bakker og nedkørsler i det virtuelle landskab på egen krop.

Du kan både bruge Zwift til at konkurrere med andre fra hele verden, eller du kan bruge det som din egen personlige træningsplatform med forskellige detaljerede træningsprogrammer. Det har aldrig føltes mere virkeligt at køre på hometrainer end med Zwift.

Læs også: Skal min racercykel virkelig være carbon?

Kom i gang med Zwift her.

Actionkamera

GoPro

Du kørte en god tur i dag. Din planlagte rute på GPS-computeren sad lige i skabet, wattene var gode, og du tog en KOM undervejs. Men hvordan genoplever du bedst den gode oplevelse, når du kommer hjem?

Med et actionkamera monteret på dig selv eller din cykel kan du optage dele af din cykeltur, så du kan genopleve de bedste bidder hjemme i stuen. Kameraet kan monteres enten foran på cyklen, bagpå cyklen, på din overkrop eller på din hjelm, og det kan give nogle super fede billeder med masser af action.

Det siger sig selv, at der er mere spænding i at gense en nedkørsel med hårnålesving på Mallorca end en flad landevej i Vestjylland, men der er masser af muligheder. Kører du cykelløb, giver kameraet dig mulighed for at komme tilbage i feltet og se, hvordan du og dine konkurrenter greb løbet an.

De mest populære actionkameraer til cykling kommer fra GoPro, Garmin og Shimano.

CO2-pumpe

CO2-pumpe

Gadgets behøver ikke nødvendigvis være high-tech, for at de er interessante. Det må siges at være tilfældet med CO2 pumper. Med sådan en i baglommen slipper du for at stå i vejsiden og pumpe som en gal i fem minutter for bare at få luft nok i dækket til, at du kan trille hjem bagefter.

Med en CO2 pumpe skyder du luften fra en CO2 patron direkte ind i cykelslangen, og på få sekunder kan du opnå det ønskede dæktryk. Det sparer både tid og besvær, så du hurtigt kan komme tilbage på landevejen igen efter en punktering.

Ringeklokke og lygter

Ringeklokke

Ringeklokker til racercykler?! Ja, du læste rigtigt. Selvom man kunne fristes til at tro, at ringeklokker er noget, der kun hører til på dame-, herre- og børnecykler, så findes der faktisk flere af slagsen, som er specifikt tiltænkt racercykler.

Udseendet af en normal ringeklokke vil være nok til at skræmme de fleste væk, men de små, diskrete udgaver, som for eksempel den afbillede fra Knog, passer ganske fint til en racer. Og så er det jo faktisk ikke så ringe endda at kunne gøre opmærksom på sig selv uden at skulle råbe ”BAGFRA!”, når man skal forbi de knap så hurtige på cykelstien.

Et godt lygtesæt kan virkelig gøre underværker, når mørket falder på, og du stadig befinder dig ude på de danske landeveje. Ikke alene er lygterne med til at sikre, at du bliver set af den øvrige trafik og kommer hjem i god behold - de bedste cykellygter kan lyse landskabet op, som sad du i en bil. Det er altså bare rart både at blive set og kunne se.

Selvom de bedste lygter med over 1.000 lumen giver et fremragende lys, behøver det ikke betyde, at de er besværlige at have med. Jovist, nogle kommer med et batteri, som også skal monteres på cyklen, men i de mest moderne er batteri og lygte samlet i ét. Så sætter du bare lygten til opladning via USB, når du kommer hjem eller på arbejde.  

Ass-saver

Ass-saver

En Ass-saver eller skærme i det hele taget kan i bogstaveligste forstand rede din røv. For der er altså ikke noget værre end at blive gennemblødt hele vejen op af ryggen, fordi det regnede for en time siden, og vejene stadig er våde.

Læs også: Træn dig op fra 0-60 km på 10 uger

Et klassisk skærmsæt, som man kender fra hverdagscyklen, spiller bare ikke skide godt på carbonraceren. Her kan en ass-saver være et godt alternativ. Den fylder væsentligt mindre, og du kan lynhurtigt sætte den på eller tage den af, når det er nødvendigt. Desværre gør den intet for rytterne bag dig, men så kan du altid glæde dig over, at din egen røv i det mindste er tør.

Multi-tool

Multi-tool

Med et multi-tool i hjemmet eller i lommen på turen er du godt stillet ved de fleste små reparationer. Der findes multi-tools i mange modeller og størrelser, alt efter hvor mange forskellige stykker værktøj de indeholder.

Det sker heldigvis sjældent, men det er altså bare rart at have mulighed for at ordne sin egen cykel, når katastrofen indtræffer på Lars Tyndskids Mark langt væk hjemmefra.

Er værktøj ikke det, du har mest af, og skal du have ét multi-tool, så undgå at købe det allerbilligste. Vælg et med flere forskellige størrelser unbrako, mindst én Torx, et par skruetrækkere og en kædeskiller. Så kan du klare en lang række problemer med redskaberne samlet i ét lille stykke værktøj.

Campagnolo-vinåbner

Campagnolo vinåbner

Indrømmet, vi bevæger os ind i feinschmeckernes territorium, men hvis du virkelig skal imponere dine cykelkammerater, så åbner du en flaske vin med den her, næste gang du har dem på besøg.

Campagnolo er en af de ældste og mest respekterede gearproducenter i cykelsporten, som har rødder langt tilbage i historien. Et af de områder, hvor Campagnolo altid har været konkurrenterne overlegne, er på det visuelle design.

Heller ikke når det gælder proptrækkere går Campagnolo ned på udseendet. The Corksrew, som den hedder, er håndlavet i Vicenza af de samme personer, som har lavet mærkets hjul og geargrupper i årevis. En sjov detalje, som også giver et historisk vingesus, er, at skruerne er de samme, som blev brugt på Campagnolos kranksæt tilbage i Merckx’ storhedstid i 70’erne.

Espressomaskine

Espressomaskine

Få sportsfolk har et så nært forhold til kaffe, som mange cykelryttere har. Vi nyder en kop kaffe både før, under og efter en cykeltur. Ja faktisk nyder vi bare kaffe, uanset om vi har været på cyklen eller ej.

Cykelsporten har stærke europæiske rødder i det italienske, hvor espressoen stammer fra. Måske derfor er den stærke og koncentrerede kaffespecialitet blevet lidt af et hit blandt cykelryttere. Er du ikke fan af den helt koncentrerede vare, så er andre espressobaserede drikke som cappuccino og cortado også glimrende valg på kaffestoppet.

Og når du er blevet glad nok for god kaffe, hvorfor så ikke blive din egen barrista? Med en espressomaskine i hjemmet bliver du uden tvivl et hit blandt cykelkammeraterne, og så er hjælpen altid nær, hvis du trænger til et hurtigt skud koffein inden din træning.