Forebyg depression med motion

Dyrk motion i 2-4 timer om ugen, og du har meget lavere risiko for at udvikle en depression, viser et stort forskningsprojekt.

Motion gør, at signalstoffet serotonin øges i hjernen. Det gør dig gladere. Foto: Colourbox

Motion er ikke alene et virksomt middel til behandling af en depression, det ser også ud til, at motion forebygger depression.

Det viser en dansk undersøgelse, som forskere fra Statens Institut for Folkesundhed står bag, og som er publiceret i tidsskriftet Preventive Medicine.

Studiet omfatter over 18.000 danskere og bygger på 26 års opfølgning. Det gør det til den største og mest omfattende undersøgelse, der er lavet på området.

Undersøgelsen viser, at kvinder, der er inaktive eller kun dyrker let motion, har 80 procent forøget risiko for at få en depression i forhold til kvinder, der dyrker meget motion.

Tendensen er den samme for mænd.

2-4 timers motion om ugen

For at dyrke nok motion, skal du op på mindst fire timers let fysisk aktivitet eller to timers hård træning om ugen.

Let aktivitet kan blandt andet være en gåtur eller let motionsgymnastik.

Ved hård træning skal pulsen op, så du mister pusten og begynder at svede.

Skal dyrkes i fritiden

Træningen skal foregå i fritiden, før det har en effekt, viser undersøgelsen – noget overraskende.

”Hvis man undersøgte motion som en del af arbejdet, som det for eksempel er for mange håndværkere, var der ingen sammenhæng. Det er kun motion i fritiden, der har en effekt på forebyggelsen af depression,” fastslår forsker Trine Flensborg-Madsen fra Statens Institut for Folkesundhed.

”Vi tror, at en del af årsagen kan være de sociale relationer, man får til de andre motionister. Det kan også være den selvtillid, det giver, når man har løbet en tur,” vurderer hun.

Bare kom i gang

Det gælder altså bare om at komme i gang med motion.

”De overbevisende tal i studiet viser, hvor vigtigt det er, at inaktive kommer i gang med motion. De har virkelig gavn af det. Bare du kommer af sted to timer om ugen, har du MEGET lavere risiko for at udvikle depressioner,” siger forsker Trine Flensborg-Madsen.

”Vi har hele tiden vidst, at det var vigtigt at dyrke motion. Men det her er et af de største studier indtil nu, der viser, at motion faktisk kan forbygge depression.”