Split er noget, man spiser
Splitlinser er en af de mange bælgfrugter, som en ørehænger om de syv officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen promoverer i sangen ”Hvad fuck er en bælgfrugt?”
Sangen skal få os til at spise mere end de 5 gram linser og bælgfrugter, vi spiser nu. Faktisk skal vi op på 100 g, altså 20 gange så mange gram dagligt, hvis vi vil spise sundt.
Hvorfor – fordi bælgfrugter er så sunde, at de alle kan få Nøglehulsmærket på emballagen. De har en optimal ernæringsmæssig sammensætning, bl.a. med mange fibre, og derfor mætter bælgfrugterne længe, tilmed for billige penge.
En nem linse er de røde
En nem linse at starte med er røde splitlinser. De skal koges i 20 minutter, før de kan spises og tilfører pastasovs og gryderetter fylde, smag og smuk gul farve. Proteinindholdet er højt: 220 g kogte linser giver 20 g protein – lige så meget som der er i 100 g oksekød.
De er billigere, mætter mere, og derudover er klimaaftrykket 50 gange lavere end oksekød. Røde splitlinser indeholder masser af vitaminer og mineraler, fx jern, som især yngre kvinder ofte er i underskud af.
Når du spiser bælgfrugter, sparer du også dig selv for næsten 10 gange så meget mættet fedt, som der er i oksekød. De fleste af os får for meget mættet fedt, som kan bidrage til at udvikle hjertekarsygdom og andre sygdomme, vi ikke vil have!
Findes i ethvert supermarked
Du kan købe linser og bælgfrugter i ethvert supermarked, ligesom du køber hakkede tomater. Bælgfrugter i brik eller dåse er forkogte og nemme at gå til, fordi de ikke som tørrede bælgfrugter kræver lang tids iblødsætning.
Rå bælgfrugter skal udblødes og koges, og kiloprisen er lidt lavere end de forkogte, men mange af os synes, det er bekvemt med de klargjorte bælgfrugter. Røde splitlinser skal dog modsat andre bælgfrugter ikke ligge i blød først.
Kogte bælgfrugter ligger ofte i en lage af fortykket vand; bælgfrugterne kan eventuelt skylles i en si eller hældes direkte i gryden med en ret, der trænger til fylde. Bland bælgfrugter i kødsovs, så den strækker længere og bliver sundere, eller lav en vegetarisk gryderet som indisk dal. Du kan også lave bælgfrugtdeller, suppe eller ristede snacks af bælgfrugter og linser.
Husk smagen
Anvendelsesmulighederne for bælgfrugter er uendelige, men de skal tilføres masser af smag for ikke at virke tamme og melede. Brug krydderier, friske krydderurter, eddiker, olier og salte smagsgivere som soja eller fiskesovs til at marinere dem.
Find opskrifter på nettet og bliv måske overrasket over, at du ikke savner kød, når du kaster dig over at lære at lave og spise mad med flere bælgfrugter.
Tilmed styrker bælgfrugterne hele din krop, så du får kræfter, udholdenhed og smidighed til at give den gas med din sport.