Kan man tabe sig hurtigt?

Et hurtigt vægttab kan være en god begyndelse på en varig livsstilsændring – her får du gode råd til, hvordan du hurtigst kommer af med kiloene.

Et hurtigt vægttab har store fordele men giver også store udfordringer Foto: Colourbox

Når du endelig har bestemt dig for at smide de ekstra kilo på sidebenene, ønsker du sikkert at tabe dig hurtigt.

Men allerede her skal du gøre dig overvejelser omkring din livsstil, for der er forskel på et hurtigt vægttab og så på varige livsstilsændringer, hvor du fjerner årsagerne til at du tager på i vægt.

Sådan smider du kiloene

Ønsker du at tabe dig effektiv skal du indtage færre kalorier, end din krop forbruger. Kroppen vil efter nogen tid tilpasse sig det lavere kalorieindtag og lige så stille vil vægttabet blive mindre, da kroppen ikke længere vil have behov for så mange kalorier som tidligere.

Læs også Hjælp til vægttab? Tænk dig slank

Du taber dig derfor oftest mest i begyndelsen. Det er også derfor, at du ser et mindre vægttab efter, at kuren har været i gang i en periode.

Vil du opretholde det samme vægttab og tabe dig med samme hastighed, skal du derfor blive ved med at reducere dit kalorieindtag, så du spiser færre og færre kalorier.

Kuren, der fører til vægttab

Det mest fornuftige vægttab opnås ved, at du ændrer din kost og motionere, men for at smide kiloene er det kosten, der skal justeres på. Det betyder, at kulhydratkilderne skal vælges med omhu. De skal bestå af grove typer (fuldkorn, fiberrige), og sukkerholdig mad skal der skæres ned på.

Protein er vigtigt idet det stimulerer mæthedshormonerne mere en f.eks. kulhydrat gør. Herudover er det vigtigt for at sikre kroppens byggesten – særligt når der trænes, og her skal diæten/maden være varieret.

Ensidige kure er ikke godt for kroppen og kan føre til decideret fejlernæring, hvor man nedbryder den i stedet for at gøre kroppen stærkere og sundere. De gode proteinkilder er skaldyr, æg, mælkeprodukter, fisk, nødder, linser, bønner, vildt kød og fjerkræ.

Motionerer du samtidig regelmæssigt, sænker du risikoen for at tabe muskelmasse og får i stedet has på fedtmassen. Samtidig øges forbrændingen.

Hurtigt vægttab

Studier viser, at det ikke er ligegyldigt, hvor motiveret du er, og hvor kraftigt du taber dig de første uger af vægttabsperioden. Dem der taber sig mest de første to til fire uger har det største vægttab det efterfølgende år.

Netop vedligeholdelse af vægttabet er det, der ofte er en udfordring, idet mange tager kiloene på igen efter en kur. Har du således tabt dig betydeligt efter en måneds tid, er der altså større sandsynlighed for, at du stadig ikke har taget kiloene på efter nogen år.

Læs også Tab dig effektivt

Ønsker du at tabe mange kilo, kan det altså være en god ide at komme godt fra start og satse på et større vægttab. Vil du blot slanke dig nogle få kilo, er det måske mindre ændringer, der skal til – såsom at droppe sodavanden eller de tomme kalorier helt.

Ændring af livsstil

For at slankekuren virker, skal du se den som en decideret livsstilsændring. Ellers vil du efter endt kur tage det hele på igen, og nogle gange flere kilo end ens udgangspunktet.

Du kan derfor fint også tage et kig på din søvn. Får du tilstrækkeligt, og er kvaliteten god? Du skal lave rigtig mad og minimere færdigretter af dårlig kvalitet. Laver du selv maden, kender du til indholdet, og du kan benytte gode råvarer og får et andet forhold til den mad, du spiser.

Retningslinjer til at ændringerne i hverdagen bliver lettere:

  • Spis sundt, varieret og brug gode råvarer
  • Motioner og vær aktiv – gerne med gode venner
  • Fyld tallerkenen med grøntsager
  • Tro ikke, at du kan spise mange portioner - selvom det er sundt, er det stadig kalorier

Vil du gerne tabe dig mange kilo, er det mest fornuftige derfor ikke nødvendigvis at starte med små ændringer men i stedet satse større fra start.

Du skal heller ikke tro, at du kan blive ved med at slanke dig i samme tempo. Dette kræver en løbende justering af kalorieindtaget. Og ønsker du, at vægttabet skal opretholdes, skal der livsstilsændringer til. En kur holder kun så længe, den står på.