Hvornår er det bedst at træne?

Alle mennesker har et optimalt tidspunkt at træne på - du skal finde dit!

Forberedelsen til din træning afhænger af tidspunktet Foto: Bent Nielsen

Det er nemt at finde på dårlige undskyldninger for ikke at træne. Men kan det bedst svare sig at få taget sig sammen og komme af sted om morgenen eller om aftenen?

Om morgenen er det den varme og bløde seng, der tager motivationen. Om aftenen er det en hård arbejdsdag, der sætter en stopper for træning. Men hvornår er det bedst at træne og dermed trodse de dårlige undskyldninger og komme af sted?

”Alle mennesker har et optimalt tidspunkt at træne og performe fysisk på. Undersøgelser tyder på, det generelt er tidlig eftermiddag, vi topper. Men i forbindelse med sportsstævner som OL, har man fundet ud af, at det tidspunkt kan ændres gradvist med flere timer,” siger Jakob Grønnebæk Rhode, diplomlæge i idrætsmedicin.

Han understreger dog, at træningen ikke bliver mindre effektiv, men bare vil føles hårdere, jo længere væk man er fra sit optimale tidspunkt.

Forskellig forberedelse

Uanset om det er morgen eller aften, du beslutter dig for at få trænet, kan den rigtige forberedelse lette din træning.

“Om morgenen skal kroppen nå at vågne. Alle de fysiske processer skal startes op, og det tager lidt længere tid end om eftermiddagen. Så typisk skal opvarmningen være lidt længere om morgenen.”

Læs også: Skal jeg løbe med musik i ørene?

Der ud over har kroppen om morgenen brug for noget frisk energi.

”Man har i princippet sultet hele natten, og derfor har kroppen brug for at indtage noget energi, hvis man skal ud på længere træningspas,” siger Jakob Grønnebæk Rhode.

Læs mere om morgentræning: 6 gode råd om morgentræning

Pas på stort aftensmåltid

”Det kan være svært med aftentræning efter en lang arbejdsdag, hvor man måske ikke har spist godt nok, har
drukket for lidt eller forkert eller har været stresset. Så man skal tænke over at tilpasse sin træning til det,” siger Jakob Grønnebæk Rhode.

Han anbefaler samtidig, at du i forhold til din aftentræning også undgår at indtage et stort aftenmåltid, inden du træner.

”Det tager tre timer at fordøje et almindeligt aftensmåltid - og længere tid, hvis det er en tung aftensmad med eksempelvis kød. Spis eventuelt noget mindre aftensmad eller spring den over og spis kun en bolle, banan eller energibar,” foreslår Jakob Grønnebæk Rhode.

Sådan skal du spise: Mad og motion: Spis i god tid inden træning

Tag ekstreme tidspunkter alvorligt

Når kroppen skal præstere på ekstreme tidspunkter, som tidlig morgen eller sen aften, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad din krop kan klare på et sådan tidspunkt.

”Nogle typer meget intensiv træning kan være umulige at gennemføre på ekstreme tidspunkter, fordi kravene til eksempelvis koncentrationen er høje. Mine erfaringer er, at det især gælder meget intensiv intervaltræning,” siger Jakob Grønnebæk Rhode.

Desuden kan træning på ekstreme tidspunkter have nogle uheldige effekter på din krop, der udsættes for et pres, den ikke er klar til.

”Risikoen for skader ved tekniske idrætsgrene er lidt større på ekstreme tidspunkter, fordi man kan være træt, og fordi nogle processer i kroppen også skal vækkes.”

Har du ondt i maven, når du løber? Se gode råd til at undgå Løbermave

Tidspunkt har betydning

Undersøgelser har vist, at morgentræning giver bedre koncentrations- og indlæringsevne i løbet af dagen, og aftentræning kan på den anden side give problemer med at falde i søvn, fordi kroppen er urolig efter træning.

Det betyder ikke, at du skal droppe aftentræning, hvis det er der, du har tid og er i træningshumør. Men du kan være opmærksom på, hvad du dyrker hvornår, for der er træningsformer, der egner sig bedre til de forskellige tidspunkter på dagen.

”Morgentræning egner sig bedst til ikke-teknisk træning i kortere tid eller udholdenhedstræning i lange pas som cykling og kajak. Hvorimod aftentræning egner sig godt til al slags træning, og sen aftentræning bedst egner sig til rolig udholdenheds- og styrketræning,” siger Jakob Grønnebæk Rhode.