Hvorfor får jeg forstoppelse?

Forstoppelse er en tilstand som er kendetegnet ved hård og sjælden afføring. Ofte fører forstoppelse til mavesmerter, ubehag og luft i maven.

Forstoppelse kan være et symptom på flere sygdomme. Foto: Colourbox

Læs også: Er en glutenfri kost noget for dig?

Til trods for at en femtedel af den danske befolkning lider af forstoppelse er tilstanden forbundet med meget tabu.

Hvorfor får du forstoppelse?

Der kan være mange årsager til at du oplever forstoppelse. Nogle gange er det en flygtig tilstand over kortere tid, mens andre kan døje med forstoppelse over lange perioder.

Forstoppelse kan være et symptom på flere sygdomme, og det er derfor vigtigt at udelukke sygdomme som fx kræft i tyktarmen eller endetarmen, nedsat stofskifte og andre sygdomme omkring tyktarmen og endetarmen. Det kan gøres ved blandt andet blodprøver og undersøgelser af tyktarmen.

Flere typer af medicin og tilskud kan også medvirke til forstoppelse: Fx jern, vanddrivende medicin, og smertespillende medicin. Psykiske tilstande som angst og depression kan også resultere i forstoppelse.

Læs også: Sådan påvirker din kost dannelsen af nyresten

De hyppigste livsstilsmæssige årsager til forstoppelse er lavt indtag af kostfibre, lavt væskeindtag og fysisk inaktivitet.

Forstoppelse er mere udbredt blandt kvinder end mænd. Risikoen for forstoppelse øges med alderen, da mobiliteten og aktiviteten i tyktarmen reduceres med alderen.

Hvad er forstoppelse?

Fordøjelsessystemet består af mundhule, spiserør, mavesæk, tyndtarm og tyktarm. Den overordnede funktion er at nedbryde og optage den mad, vi spiser. Frem til tyktarmen foregår størstedelen af nedbrydningen og optagelsen af næringsstofferne.

Tyktarmens funktion er at nedbryde kostfibre og stivelse ved hjælp af bakterier samt at transportere noget af væsken tilbage i kroppen, så afføringen bliver mere fast. Desuden produceres der K-vitamin og gasser i tyktarmen. Tyktarmen er 150-170 cm lang, og det er i tyktarmen at der kan opstå forstoppelse.

Læs også: Kost og sundhed: Sådan efterlever du de 10 nye kostråd

Forstoppelse er, når du oplever sjælden afføring, og dy samtidig oplever gener eller ubehag ved den hårde afføring (fx mavekneb, luft i maven). Desuden kan du have en fornemmelse af en ufuldstændig tømning ved toiletbesøg.

Det er dog store individuelle forskelle i, hvor ofte mennesker har afføring. En undersøgelse har vist, at kun cirka 30 procent af danskerne har regelmæssig afføring hver dag. Efter tre dage bliver afføringen hårdere og har sværere ved at passere gennem tyktarmen. Det er vigtigt at understrege, det afgørende er, om du oplever gener ved toiletbesøg.

Det kan du gøre for at undgå forstoppelse

  1. Spis groft og masser af fibre: Kostfibre er ufordøjelige, og bliver derfor ikke absorberet gennem tyndtarmens længde. I stedet passerer de videre over i tyktarmen, hvor de bidrager med fylde, hvilket stimulerer aktiviteten i tyktarmens vægge og omkringliggende muskulatur. Kostfibre fører dermed til mere og blødere afføring. Få kostfibre i kosten vil føre til en mindre volumen, der bevæger sig gennem tyktarmen, hvilket sænker aktiviteten i tarmene. Sørg for at spise rigeligt med frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter, bønner og linser.
  2. Vær fysisk aktiv hver dag: Fysisk aktivitet øger mobiliteten i tyktarmen, og sammentrækningerne i musklerne i tyktarmen får afføringen til bevæge sig gennem tarmen og mindsker risikoen for forstoppelse. Personer, der er regelmæssigt fysisk aktive, har en lavere hyppighed af forstoppelse.
  3. Drik et glas væske til alle måltider: Væske gør afføringen mere flydende. Er der mangel på væske i kroppen, vil der blive absorberet væske fra tyktarmen og tilbage i kroppen. Mangel på væske i kroppen kan derfor være medvirkende til forstoppelse. Drik gerne mindst 1,5 liter væske om dagen.

OBS:

Det kan også være nødvendigt at benytte sig af afføringsmidler. Det vurderes at cirka 10% af befolkningen benytter afføringsmidler.

Læs også: 6 myter om kost og motion – er de sande?