Sådan påvirker din kost dannelsen af nyresten

Din kost kan have stor betydning for, om du danner nyresten. Få en kort gennemgang af, hvad der kan være årsagen til nryesten - og hvordan, du forebygger det.

Nyresten er en udbredt sygdom, der rammet cirka hver femte mand og hver tyvende kvinde gennem livet. Nogle oplever det ’bare’ en enkelt gang, mens andre oplever gentagende episoder med nyresten.

Læs også: Guide: Sådan bliver du vegetar

Årsagerne til at man får nyresten er mange, lige fra arvelige sjældne sygdomme, infektionssygdomme i urinvejene, til livsstilsfaktorer, som du kan påvirke. Ofte finder man ikke ud af, hvorfor nyrestenen blev dannet.

Inden du får gode råd til at forebygge dannelsen af nyresten, så fortæller vi kort om, hvad det egentlig er.

Hvad er nyresten?

Nyresten er et hårdt objekt, en ’sten’, der dannes i urinen i dine nyrer. Det består af udkrystalliserede salte af kalk, fosfat eller oxalsyre, urinsyre eller affaldsstoffer.

De mindre nyresten (under 5 mm) kan som oftest passere gennem urinvejene, og forlade kroppen uden at du mærker til det. Større nyresten kræver ofte behandling på sygehuset.

Læs også: Bælgfrugter: Hvad er det, og hvordan bruger jeg dem?

Nyrestenene kan ligge et sted, hvor de ikke gør skade. Men de kan også vandre gennem urinlederne, hvor de kan sætte sig fast. Sætter de sig fast kan det blokere for urinen, hvilket øger trykket, og det forårsage meget stærke smerter.

Hvad er symptomerne på nyresten?

Symptomer på nyresten er pludseligt opståede intense smerter i siden af ryggen eller lige under ribbenene. Smerterne kan også ledsages af kvalme og opkastninger samt blod i urinen.

Diagnosen kan stilles via blodprøver, urinprøver, ultralydsscanninger eller CT-scanninger. I dag findes flere typer af skånsomme behandlinger afhængig af blandt andet stenens placering, størrelse og type.

Hvad øger risikoen for nyresten?

Det er meget sjældent, at man finder årsagen til nyrestenene, men flere livsstilsfaktorer øger risikoen for at danne nyresten. Det gælder blandt andet dehydrering og højt indtag af kød og salt. Desuden øges risikoen for nyresten, hvis du har diabetes eller lever med overvægt.

Læs også: 16 sunde opskrifter til idrætsaktive fra kosteksperten

Det kan du gøre for at forebygge dannelsen af nyresten

Der findes flere ting, du kan gøre på egen hånd for at minimere risikoen for få nyresten.

  1. Husk at drikke rigeligt med vand: Hvis du drikker tilstrækkeligt med væske, så vil du sørge for, at affaldsstoffer og salte har mere væske at blive opløst i. Det forebygger nyresten.
  2. Begræns dit indtag af kød: Kød fra animalske kilder danner urinsyre, der gør urinen mere sur, hvilket øger risikoen for dannelsen af nyresten. Når du begrænser dit kødindtag, vil urinen blive mindre sur.
  3. Begræns dit indtag af salt- og oxalsyreholdige fødevarer: Jo højere niveau af salt og oxalsyre, des mere ’materiale’ er der at bygge nyresten af. Derfor kan det være en god ide særligt at begrænse indtaget af salt-rige fødevarer (fx færdigretter, chips, og fastfood) - men også i en vis udstrækning være opmærksom på fødevarer med meget oxalsyre (spinat, rabarber, nødder og mørk chokolade). Det er vigtigt at understrege, at calcium fra kosten ikke øger risikoen for nyresten - faktisk lige præcis det modsatte. Højt calciumindtag sænker risikoen for nyresten. Desuden sørger calcium for, at niveauet at oxalsyre i nyrerne mindskes.
  4. Bevar normalvægten: Forskning har vist, at personer med overvægt eller type 2-diabetes har højere risiko for nyresten. Det skyldes blandt andet høj udskillelse af insulin, der kan føre til en markant forhøjet calciumudskillelse i urinen, der øger risikoen for calciumholdige nyresten. Desuden har personer med type 2-diabetes også en meget syreholdig urin, der øger risikoen for nyresten. Derfor kan vægttab være medvirkende til at mindske risikoen for nyresten.