Derfor skal du træne, når du er gravid

Graviditet er ingen sygdom og skal heller ikke behandles som en. Det har en ny rapport fra 2016 slået fast. Så vil du undgå vægtøgning, have et bedre humør og ikke mindst præstere bedre efter fødsel. Så læs med her.

Så sent som i 2015 manglede der stadig konsensus omkring, hvorvidt det er sundt for gravide at træne. De fleste er dog i dag enige om, at det ikke skader hverken mor eller det ufødte barn. Tværtimod, for kvinder der ikke er i risiko for graviditetskomplikationer, har godt af at være aktive og træne.

”Den gravide krop vil adoptere til træningen og derved også levere alt hvad babyen har brug for inde i maven."

Læs også: Topatlet og mor: 'Sådan kombinerer jeg træning og baby

Stærk mor

En af de helt store ændringer, der sker under graviditeten, er efter femte graviditetsuge, hvor blodtilførslen til fostret ændres væsentlig. Det påvirker kvindens kardiovaskulær system, som består af hjerte, blodkar (kapillarer, vener og arterier) og blod.

Træner den gravide regelmæssigt, vil systemerne simpelthen fungere bedre, ligesom du vil reducere risikoen for forhøjet blodtryk med op 70 %.

Et stort plus for mange er, at vægtøgningen under graviditeten holder sig indenfor normalområdet, så der efter fødsel ikke skal kæmpes for at nå normalvægten. Med træning fører også færre muskelkramper og ødemer, samt nedsat risiko for udvikling af diabetes.

Da du ved at være aktiv også styrker kroppens muskler, vil du på alle måder være stærkere til at tage imod den lille ny.

Læs også: Træn dig til en bedre graviditet

Graviditet gavner præstationen

Du har måske hørt om atleter, der kort efter deres fødsel er i stand til at levere pragt præstationer.

Norske Ingrid Kristiansen løb sine bedste konkurrencer efter, hun var gravid og Paula Radcliff vandt London marathon kun 10 måneder efter fødsel. Studier viser da også, at er du moderat til meget aktiv i din graviditet, vil du have fordel af en VO2 max (kondital), der er øget med 5-10 % efter, du har født dit barn.

Det betyder, at det i graviditeten er muligt at opretholde eller sågar øge sin fitness, hvis du formår at træne regelmæssigt (moderat/hyppigt), som graviditeten tillader det.

Få overskud til dit barn

En mindst ligeså vigtig faktor at mærke sig er, at du via træning simpelthen formår at opretholde et positivt sind og undgå depressive symptomer.

Er du gravid, finder studier, at op mod 27 % har depressive symptomer. Et tal der er væsentlig højere end gennemsnittet for befolkninger. Tallet er højt, men en analyse fra 2014 fandt, at træner du under din graviditet, er dette særlig effektiv til at forebygge og behandle depressions symptomer.

Læs også: Gratis print-ud-træningsprogram: Træn op til 10 km

Mere forskning, tak

Desværre stopper mange kvinder med at træne, når de opdager, at de er gravide, og det er usandsynligt, at de kvinder, der ikke tidligere har trænet, starter med at cykle eller løbe, når de opdager, de er gravide.

I dag begynder mange først at træne efter de har født. Ofte har kvinderne motivation for, og ønske om, at komme tilbage til deres normalvægt og blive fysisk stærke, når de har født.

Kunne dette ændres, så kvinderne allerede under graviditeten er aktive, vil de således opnå større effekt både rent sundhedsmæssigt - men også træningsmæssigt.

At området forskningsmæssigt er så lidt undersøgt, bunder muligvis i få gode studier. Studierne varierer meget,og er udført på forskellige grupper af gravide og indenfor forskellige sportsgrene, hvilket gør det svært at sammenligne.

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Men samles alle ender, og ser du på videnskabelige gode undersøgelser, er fordelene ved at træne absolut værd at tage med, for der er som kommende mor store fordele ved at fortsætte med at træne under graviditeten.

Husk herudover på, at ikke kun kvinden høster fordele af motionen. Den lille ny vil allerede ved fødslen være bedre stillet - i form af reduceret fedtmasse, forbedret stress tolerance og generel mental sundhed.