Er frisk frugt og grøntsager bedre end frosne?

Er det en myte, at frosent grønt og frygt er mindre godt end friskt? Vi ser på forskningen og giver svaret.

Læs også: Gode grunde til at spise rugbrød

Fødevarestyrelsen anbefaler at spise frugt og mange grøntsager. Det er der flere årsager til, hvor det bl.a. er påvist at hjælpe til en sund vægt samt forebyggelse af hjerte-kar-sygdom, diabetes og nogle former for kræft – og selvfølgelig at de er rig på vitaminer og mineraler.

Netop det sidste har skabt debat blandt forbrugere i en moderne verden, hvor tilsætningsstoffer og forarbejdet fødevarer betragtes som usundt. I dette tilfælde at friske grøntsager har flere mikronæringsstoffer end det tilsvarende på frost, da det er uforarbejdet. Hvorvidt det er rigtigt, udredes i denne artikel.

Fra jord til bord

For at frisk frugt og grønt skal være attraktivt, når det er uden for sæson eller fra andre lande, er de nødt til at blive plukket eller gravet op før, de er modne. Det betyder for friske fødevarer, at det kan tage alt fra dage til uger og endda måneder, før de er på hylderne i supermarkedet. Derfor er det nødvendigt at behandle med kemikalier for at konservere det under transport og opbevaring.

Læs også: Fiskeolie – er det spild af penge?

Omvendt gælder det for frost, at det bliver høstet, når de er modne. Efter timer er det sorteret, blancheret og hakket i poser til frys. Det er i den proces ikke nødvendigt at behandle med kemikalier.

Der er en udbredt misforståelse af at forarbejdet (her frosne) grøntsager er mere usundt end uforarbejdet (friske grøntsager) jævnfør en undersøgelse fra 2018.

Forarbejdet mad er defineret ved, at en fødevare har gennemgået en række mekaniske eller kemiske tiltag for at ændre eller konservere det. Få fødevarer er forbundet med at være usundt som rødt og forarbejdet kød, da det er forbundet med en øget risiko for kræft. Det er endnu ikke påvist at gælde for andre fødevarer.

Læs også: Det siger videnskaben om at drikke te

Underordnet om det er frisk eller fra frost

Hvad er så bedst ift. at bevare flest vitaminer og mineraler; som frisk eller fra frost? Det tyder umiddelbart på, at det er ligegyldigt, om du spiser det friskt eller fra frost. Det generaliserer en gruppe forskere fra otte stykker frugt og grøntsager (spinat, gulerod, broccoli, blåbær, ærter, grønne bønner, jordbær og majs) i to undersøgelser (undersøgelse 1) (undersøgelse 2). Frost viste sig at være et lige så godt alternativ til de friske forsøgsprøver, hvor de i nogle tilfælde klarede sig enten mere eller mindre godt.

Næste gang du står i supermarkedet skal du altså ikke bekymre dig om, hvad der er sundest. Vælg netop det du foretrækker.

Gode grunde til at købe det fra frost

Det tyder på, at de, der også spiser det fra frost, også spiser mere frugt og grønt. Det viser en undersøgelse fra USA, hvor mange tusinde personers kost blev vurderet. De der ikke spiste det fra frost kompenserede ikke med at spise mere fra ”frisk”, tørret frugt og grønt eller glas/dåse.

Læs også: Op til 25 kopper kaffe om dagen gør ingen skade for dit hjerte

Hvorfor kan være af flere årsager, men sandsynligvis fordi det er mere bekvemt: Mindre forberedelsestid og rengøring efter madlavning, mindre arbejde siden det er skyllet, hakket og forkogt samt mere spændende, da pakkerne ofte er blandet eller at det muligt at købe mere varieret uden frygt for at det bliver dårligt før det er spist.

Læs også: Hvad kan chili egentlig udover at være stærk?