Vandskræk: Vandtilvænning og basale øvelser
Mødet med en svømmehal kan få frygten frem hos mange. Prøv disse øvelser i vandtilvænning.
Vær tro mod din usikkerhed
At være i en svømmehal kan for nogle personer med vandskræk være en voldsom oplevelse i sig selv, mens det for andre er svært at komme i bassinet, og atter andre har blot svært ved at slappe af og opholde sig i vandet i længere tid.
Uanset hvor på skalaen du befinder dig, er det vigtigt, at de enkelte skridt tages på en måde, der passer til dit behov.
1: At komme i vandet:
De første skridt ned i vandet er vigtige. Kommer du først over den første skræk og står i vand til taljen, er du kommet langt.
For nogle vil det være nødvendig at mærket den faste kant hele tiden, for andre vil det være nok at holde makkeren i hånden, mens andre endnu, måske først behøver at se deres frygt i øjnene senere i forløbet.
• Sid på kanten: Prøv at sidde på kanten med fødderne i vandet. Sid der lige så længe, som du har brug for.
• Vælg din egen vej: Find ud af, om du er mest tryg ved at komme ned i vandet ved hjælp af en stige ved kanten eller ved at lade dig glide forsigtigt ned i vandet fra kanten. Kravl gerne op og ned nogle gange.
At vænne sig til at komme i vandet er en vigtig øvelse. Mærk efter hvad du har behov for for at komme trygt i vandet.
2: At være i vandet:
At være i vand er mange ting. De fleste vil nok i sidste ende forbinde dét at være i vand med at svømme og glide gennem vandet – frit og ubesværet.
Når du først står der på bunden af bassinet, så vil følelsen af at være fri og ubesværet med al sandsynlighed føles meget langt væk.
Her er nogle øvelser, der forhåbentlig langsomt kan gøre dig mere tryg ved at være i vandet:
• Bøj stille ned i knæ: Bøj i knæene, så vandet går dig til navlen…, til brystet…, til skuldrene. Læg mærke til, hvordan din krop føles lettere, desto mere af kroppen, der er under vandet. Hvordan får det dig til at føle? Tal hele tiden med din svømmemakker om disse ting. Hold gerne vedkommende i hånden eller hold fast i kanten.
• Hagen ned til vandet: Når du står med bøjede knæ i vandet, og kun har hovedet over, så prøv at sænke kroppen ganske langsomt, sådan at din hage rører ved vandet. Prøv derefter at blæse bobler med munden i vandoverfladen.
Gå først videre, når du er tryg ved ovenstående øvelser – eller varianter af dem, og kan udføre dem uden at have fat i kanten eller din makker.
Den følgende øvelse, er en øvelse, som du nu er klar til langsomt at begynde at øve på. Den kan udføres sideløbende med alle de efterfølgende øvelser:
• Hovedet under vand: Når du står med bøjede knæ i vandet, og kun har hovedet over, så prøv at sænke kroppen ganske langsomt indtil hele hovedet er under vand. Prøv derefter at blæse bobler med munden i vandoverfladen. Brug gerne god tid på øvelsen, for hver gang den øves, kan du sikkert få ansigtet lidt længere ned i vandet. Prøv også at blæse luften ud gennem næsen.
3: At ligge i vandet:
At kunne ligge i vandet er helt grundlæggende for at kunne svømme. Når du har vænnet dig til at komme i vandet og være i vandet, så er det tid til at begynde at ligge i vandet. Nu kommer din makker for alvor på arbejde, for det næste lange stykke tid, hvor du øver dig på at ligge i vandet, er det meget vigtigt at du har fat i din makker hele tiden.
• Lad dig glide med din makker: Stå med bøjede knæ og skuldrene i vandoverfladen over for din makker, der står på samme måde. Tag din makker i hænderne, og lad derefter din makker trække dig rundt i bassinets lave ende, mens du ligger i vandet. Forsøg at slappe af så meget som muligt. Mærk efter, hvordan vandet påvirker din krop og din vandstilling.
• Øv din vejrtrækning: Mens du således bliver hjulpet rundt i bassinet, kan du nu gentage nogle af de pusteøvelser, du tidligere har lavet stående på bunden. Føles det anderledes, når du ligger på maven? Er det for svært for dig at koncentrere dig om vejrtrækningen, er det fordi du endnu bruger for mange kræfter på blot at ligge i vandet. Her er det vigtigt, at du giver dig selv lov til ikke at gå for hurtigt frem!
Øv dig i at puste ud under vandet
Det er en fordel, at du generelt øver dig i at puste ud under vandet, og prøver at suge vand ind i munden for at spytte det ud igen. Det at have fuld kontrol over luftvejene en meget vigtig evne, hvis du skal overvinde din vandskræk. Øv det med din makker, eller når du står ved kanten.