Vandskræk: Sådan tager du det første skridt

Før du bekæmper din vandskræk, skal du acceptere den! Når du har erkendt din frygt, er du klar til at tage det første spæde skridt i det bløde element.

Tryghed er afgørende for at få en positiv oplevelse. Find en makker du kan stole på - det vigtigste våben mod vandskrækken. Foto: Colourbox

Klap dig selv på skulderen!

Hvis du læser disse linjer og har vandskræk i større eller mindre grad, så er det sikkert fordi, du inderst inde gerne vil kunne svømme. Og så er du allerede godt på vej! Det største og sværeste skridt for de fleste med vandskræk er at erkende frygten og begynde den lange proces mod overvindelsen.

Når det er sagt, så lad mig slå én ting fast med det samme. Denne artikel er kun en spæd start, men det følgende vil forhåbentlig give dig en idé om de næste skridt.

Du kan ikke overvinde vandskræk alene

Aller vigtigst er det at få slået fast, at vandskræk ikke kan overvindes alene. Processen går hånd i hånd med den første basale svømmeinstruktion.

Mulighed 1: Kontakt en svømmeklub

Hvis der findes en svømmeklub i nærheden af dig, der udbyder svømmeundervisning for personer med vandskræk, så stop bare med at læse nu. Så anbefaler jeg, at du i stedet henvender dig der. På dgi.dk - find forening kan du finde en svømmeklub nær dig.

Mulighed 2: Brug ven eller familiemedlem som makker

Hvis du derimod foretrækker at gøre arbejdet sammen med en svømmekyndig ven eller et familiemedlem, så kan det også lade sig gøre. Der er blot nogle basale forhold, der skal være til stede:

Find en makker du har tillid til: Tilliden skal i dette tilfælde handle om vand og svømning. Langt de fleste øvelser i overvindelsen af vandskræk foregår 2 og 2. Derfor skal du spørge dig selv: ”Er jeg tryg ved at være i vandet med denne person?”

Sørg for at der er ro og tid: Sørg for at komme i svømmehallen på et tidspunkt, hvor bassinet ikke er proppet med legende børn eller ambitiøse motionister. Du skal have plads og frem for alt kunne slappe af.

Føl efter: Du skal være opmærksom på dine egne grænser og kun langsomt bryde barriererne ned. Hver person vil tackle disse ting individuelt. Derfor er det vigtigt, at du lytter efter dig selv og de signaler, din krop sender dig.

Gå langsomt frem: I begyndelsen vil det ikke føles som om, der sker nogen udvikling, her foregår de fleste udviklinger inden i dig selv. Men for hver gang du kommer i vandet, arbejder du med vandskrækken, og din krop vænner sig til fornemmelsen af vandet.

Hjælpemidler er ikke nødvendigvis nogen hjælp: Jeg foreslår, at du ignorerer fx bælter og armvinger. Hvis du har en god hjælper med i vandet, så er det meget bedre at holde din makker i hånden frem for at lade et bælte eller et par armvinger holde dig oppe. De giver en falsk tryghed og en helt forkert fornemmelse for, hvordan din krop arter sig i vandet. Hvis du først får lært at svømme ved hjælp af hjælpemidler, så skal du bruge lige så lang tid på at vænne dig af med dem på et senere tidspunkt.

Ovenstående er et bud på de grundlæggende forhold, som jeg anbefaler at du hele tiden forholder dig til i den første tid med vandtilvænning og basale øvelser.
?