Sundhed kan ikke være det bærende element for løbemotivationen

Du kan ikke holde motivationen ved lige, hvis du kun baserer den på "at blive sundere", mener løbeekspert.

Det er vigtigt at finde glæden og lysten til at bevæge sig, og så følger sundheden efter, mener løbeekspert Bo Birk.

Mange løbere oplever at blive udfordret på motivationen! For den nye løber kan de første løbeture være veloverstået, men det at løbe er endnu ikke blevet en god vane.

Læs også: Løbetræningsprogram: Bliv klar til halvmaraton på 12 uger

Selv rutinerede løbere oplever, at motivationen i perioder kan dale. Også selvom vi udmærket ved, at motion hænger sammen med et langt og sundt liv. Så hvordan finder du motivationen til at komme i gang med at løbe og blive ved?

En del af svaret finder vi i vores oplevelse af at løbe. Vores oplevelse af at løbe er vigtig for den langtidsholdbare motivation!

Der er ofte fokus på løb, fordi det er sundt, men når man ser på solide forudsætninger for livslang deltagelse i idræt, kan ”sundhedseffekter” ikke være det bærende element i motivationen for løbetræningen.

Læs også: Løbetræningsprogram: Lær at løbe 5 km uden pause

Motivation skal ikke kun findes i eksempelvis vægttab

Det kan være en god grund til at starte med at træne, at man fx gerne vil tabe sig, men vi må sætte de mange ”medicinske” sundhedsmål i parentes, da de overvejende virker som ydre motivation.

Vi må derimod på en legende måde gå til træningen for at skabe bevægelsesglæde, der indebærer spontan indre motivation.

Det er vigtigt at finde glæden og lysten til at bevæge sig, og så følger sundheden efter. Når vi laver bevægelsesaktiviteter, der er spontant motiverende taler man ofte om at være i flow. Flow er en tilstand af tilstedeværelse i nuet og indebærer en indre belønning, da aktiviteten bliver et mål og en belønning i sig selv.

Læs også: Min læg sidder oppe i knæhasen! Hvad skal jeg gøre?

Når der er balance mellem udfordringen i træningen og det som vi mestrer, så opstår bevægelsesglæden. Problemet for mange er, at de har meget høje forventninger til, hvad de skal kunne præstere i træningen, og det kan risikere at begrænse bevægelsesglæden.

Langtidsholdbar løbemotivation skal findes i at afpasse de forventninger, man har til træningen. Hvis forventninger overstiger, hvad du kan, bliver du utilfreds med træningen. Træning må ikke blive surt slid, som bare skal overstås!

Det skal ikke være surt at træne

Der kan være mange forskellige bevæggrunde for at løbe. For nogle kan det være konkurrence og det at forbedre sig. For andre kan det være velvære og socialt samvær, og for en del handler det også om sundhed og sygdomsforebyggelse.

Læs også: Løb foregår også i hovedet: Kom godt i gang med løbetræning

Det er under alle omstændigheder vigtigt at være opmærksom på ens egen motivation for at løbe, og hvilke der er de vigtigste! Spørg gerne dig selv i forbindelse med løbetræningen om hvilke motiver, der gør sig gældende for dig og på hvilken måde. Det kan være en god idé at lave sig et mål, da motivation og målsætning er to sider af samme sag. Her skal det igen være ens eget mål, og ikke nødvendigvis fordi alle andre løber maraton.

Vi bør på mange måder gå til træningen på en legende måde, da vi i legen bliver draget og lokket ind i aktiviteter, hvor meningen viser sig selv uden, at vi skal have forklaret, at dette skal du gøre for at blive sundere.

Som oftest er det sjoveste, at der er andre med i legen, så sørg for at finde nogen at træne med. Det kan enten være med gode venner eller i en løbeklub. Det at træningen skal være sjov og social betyder ikke, at det ikke kan være seriøst. Det er tværtimod her, at de spændende udfordringer findes.

Læs også: Sådan fortsætter du dit løb, selvom hovedet siger stop