Løbetræningsprogram: Bliv klar til halvmaraton på 12 uger

Træningsprogrammet hjælper dig til at blive fit til at løbe et halvmaraton. Du får tilsendt en mail hver 7. dag med et ugeprogram, du skal følge.

Målet med halvmaratonprogrammet er ikke “bare” at gennemføre en halvmaraton. Målet er at løbe en halvmaraton - og have en god oplevelse med det! Foto: Lars Holm

 OBS.: TILMELDING TIL TRÆNINGSPROGRAMMET ER I BUNDEN AF ARTIKLEN

Læs også: Sådan skal du spise inden et halvmaraton

Inden du kastes helt ud i løbetræningsprogrammet, er der en lille smule introduktion, du bør have.

Tankerne bag programmet

Programmet er målrettet løberen, som i øjeblikket godt kan løbe 5 km uden besvær. Kan du ikke det endnu, vil jeg anbefale dig at følge 5-km løbeprogrammet i første omgang. Det er vigtigt, at du ikke bliver for ivrig, og går for hurtigt frem med træningen - du risikerer nemlig at få skader, da både muskler, knogler og sener skal kunne nå at styrkes i samme tempo, som du øger belastningen - og det tager ofte lidt længere tid, end du tror!

Målet med halvmaratonprogrammet er ikke “bare” at gennemføre en halvmaraton. Målet er at  løbe en halvmaraton - og have en god oplevelse med det! Du vil derfor formentlig føle dig klar til at gennemføre en halvmaraton før programmet er slut, men den ekstra forberedelsestid giver dig bedre chancer for at få en god oplevelse med distancen.

Det skal dog hertil nævnes, at 12 uger i sig selv ikke er særlig lang tid til at forberede sig til en halvmaraton, og du kunne faktisk sagtens bruge 6-12 måneder - desto længere tid, du forbereder dig, desto stærkere står du selvfølgelig ved startstregen.

Læs også: Træning mellem flere halvmaraton-løb

Passer træningsprogrammet til dig?

Programmet er naturligvis ikke 100% skræddersyet til dig, men det har en rigtig god generel struktur. Derfor skal du også sørge for selv at mærke efter og respektere, hvis du føler, at kroppen fortæller, at du skal tage en let dag - også selvom der er en hård dag i programmet! Med andre ord, så skal du mærke efter og bruge din sunde fornuft og justere, hvis det er nødvendigt.

Hvad skal jeg bruge, for at komme i gang?

Der er “need to have” og “nice to have”. I princippet har du ikke brug for andet end et par løbesko og løbetøj.

Herudover kan det anbefales, at du har et eller andet form for ur, da der er forskellige tidsangivelser i programmet. Du kan bruge din telefon eller et almindeligt armbåndsur, men optimalt kan det anbefales, at du anskaffer dig et løbeur med GPS i. Her får du ikke kun mulighed for at holde øje med tid, men derudover får du også via GPS’en information om, hvor langt du har løbet, og hvor hurtigt du løber. Det er alt sammen med til at motivere dig, og af netop denne grund er der stor værdi i at anskaffe sig lidt grej.

Som en sidste ting kan det nævnes, at et socialt element er med til at øge chancen for, at du holder ved. Kan du finde en løbemakker, som du enten bare tilmelder dig forløbet sammen med, eller du måske endda også træner med, så kan I holde hinanden ved ilden, skulle motivationen på et tidspunkt få et lille dyk.

Læs også: Halvmaraton: Få styr på dit tempo med de her øvelser

Fokuspunkter

I de forskellige uger vil du få forskellige fokuspunkter, som omhandler din løbeteknik.

En god løbeteknik kan både give hurtigere tider og mindske risikoen for skader, så derfor er det rigtig fornuftigt at arbejde med det fra starten af. Husk dog også, at du skal have nogle ture, hvor du blot nyder at være afsted, og lader teknik være teknik - der er jo også mange andre ting, som du kan opleve på en løbetur - eksempelvis den smukke natur!