8 tips: Sådan får du trænet i ferien

Et par løbeture i din sommerferie betyder meget for, hvordan din form bliver holdt ved lige – og du kan sagtens holde en god ferie uden at ligge på den lade side hele tiden.

En løbetur på stranden er en god ide - med eller uden sko på Foto: Colourbox

Sommeren er over os, og for de fleste danskere betyder det ferie og afslapning. Denne artikel giver dig inspiration til, hvordan du får flettet en smule motion ind mellem alle ferie-fornøjelserne.

Flere ugers sommerferie udelukkende på sofaen eller i solvognen kan sætte sine tydelige spor på dig og din krop. Forbrændingen forringes, kredsløbskondition kan måske påvirkes negativt, og at gå fra at træne flere gange om ugen til pludseligt at være ”inaktiv” i flere uger kan give vægtøgning. Jo længere pause, desto længere tid tager det for kroppen at vende tilbage til fordomsstyrke.

Heldigvis kan du med beskeden træningsmængde vedligeholde konditionen.

Læs også: Guide: 10 trin til en god løbestil

Efter en lang forårssæson kan det være fornuftigt at geare træningen ned, uden at gå helt i stå. Effektiviser din løbetræning og tilrettelæg dit løb, så du og resten af familien kan holde ferie. Og kom så tilbage med fornyet energi og motivation frem mod efteråret.

Her otte tips til at få trænet i ferien:

1. Løb som transport: Tilbyd for eksempel at hente morgenmad - stå op lidt før resten af familien og løb til købmanden eller bageren efter morgenbrød. Eller løb til stranden. Hvis I er to, kan I dele en cykel og skiftevis løbe intervalløb og cykle i pauserne. På denne måde kan man komme langt omkring.

2. Sightseeing i løbesko: På storbyferien kan du snøre løbeskoene og se byen til fods. I mange storbyer kan man nemt komme rundt til de vigtigste seværdigheder på en dag. Hvis byen er stor, kan du tage to dage med løbeskoene på. Sørg for at have vand og andre fornødenheder i en lille løbetaske.

3. Planlæg din træning i forhold til familien: Har du familie, så planlæg træningen uden det går ud over familien. Løb på de rigtige tidspunkter, for eksempel mens børnene leger, når de er blevet puttet, eller hvis de sover længe.

Læs også: 6 gode råd om morgen-træning

4. Træn ofte men kort tid: Hvis du som eksempel plejer at løbe cirka 20 kilometer om ugen fordelt over tre løbeture, kan du dele din træning op, så du i stedet løber fire kilometer fem gange. Du kan også løbe to gange på én dag - det behøver ikke være mere end 15 minutter hver gang.

5. Løb på stranden: Er du på stranden, kan du udnytte tiden til at træne på alternativt underlag. En sandstrand indbyder nærmest til barfodsløb, og det er ikke hårdt for fødderne. Sandet er tungt at løbe i og gør træningen hårdere. Løb 15 minutter den ene vej i langsomt tempo, vend om og løb så hurtigt du kan tilbage. Og forkæl dig selv med en dukkert bagefter.

6. Træn, når det er køligt: Er du på ferie et sted, hvor vejret er varmt, er det svært at komme ud at løbe. Løb sent om aftenen eller tidlig morgen. For at køle af igen, kan du tage et koldt brusebad.

Læs også: Tema om løbeskader

7. Træn intenst og bevar konditionen: Hvis du virkelig vil holde formen ved lige, men samtidig holde ferie. Brug da kort tid på at træne meget intenst. Det kan for eksempel være 2x5 minutters 10-20-30-intervalløb. Eller 6x2 minutter, hvor du giver dig fuldt ud og holder ét minuts pause imellem.

8. Deltag i lokale motionsløb: Når du er på ferie, er det også oplagt at se efter lokale motionsløb eller andre motionstilbud. Holder du ferie i Danmark, kan du finde inspiration i eventkalenderen på vorespuls.dk.

Har du ondt i maven, når du løber? Se gode råd til at undgå Løbermave

God ferie – og god træning!