Planlæg dit løb om vinteren

Med planlægning, aftaler og nye ruter kan løb om vinteren blive lige så effektivt som om sommeren.

Find de mindst glatte løbestier, brug evt. pigsko og find en løbemakker, så du kommer afsted. Foto: Ib Geertsen

Find alternative træningsformer

Det kan være lige så sjovt at løbe om vinteren som om sommeren, hvis man finder alternative træningsformer og indgangsvinkler. Det mener løbetræner Kristian Uhd Jepsen.

”Om foråret løber man, når det er dejligt vejr. Om vinteren er det vigtigt at have et program,” siger Kristian Uhd Jepsen, som selv løber mere om vinteren end om sommeren, da konkurrencerne ligger om foråret.

Han opfordrer til, at man laver aftaler med en løbepartner. Så er det lettere at komme afsted.

”Find de gode ruter, hvor du kan løbe intervaller. Du skal bruge de muligheder, du har på vejen, f.eks. at løbe fra lyskryds til lyskryds,« siger Kristian Uhd Jepsen, som står bag løbeudstyrsbutikken Running Rhino og Running26, der tilbyder løbetræning til virksomheder.

Alternativ vintertræning

På de koldeste dage kan man styrke grundtræningen ved at lave nogle mave-, ryg og armbøjninger. Træning af mave og ryg forebygger, at du taber dit bækken, når du løber.

Du kan også erstatte eksempelvis to løbedage med spinning eller en anden slags kredsløbstræning. Men man må ikke droppe vintertræning, for så risikerer du skader, når du starter igen.

Læs: 3 typer alternativ træning til løb

Glat underlag

Asfalt og fortove kan være glatte om vinteren, så sæt farten ned og spænd evt. pigge eller "kæder" under løbeskoene. Man kan slå sig meget på det hårde underlag.

Det bedste er at finde ruter, hvor du kan løbe på grus, eller at finde gode ruter i skoven. Her er problemet dog ofte, at der ikke er særlig meget lys.

Husk reflekser

Reflekser er absolut nødvendige, for ellers kan bilister ikke se dig.

En refleksvest er mest effektiv – og uundværlig. Kombinér evt. med reflekser på arme og ben: De tiltrækker bilistens opmærksomhed, fordi de bevæger sig, når du løber.