Hold dit bækken stabilt under løb
Træn dine rygmuskler og mavemuskler, så de kan holde dit bækken, mens du løber. Det giver udholdenhed, og du undgår skader
Din ryg og mave arbejder
Hver gang du løber et skridt og lander med foden på jorden, er dine ryg- og mavemuskler på arbejde. De skal holde bækkenet stabilt, så det ikke tipper ned til svingbenssiden, altså ned mod det ben, der ikke er i jorden.
Hvis bækkenet tipper, hver gang du tager et skridt, kan du få smerter i ryggen, knæene, hofterne – og du kan få løberknæ, en meget udbredt løbeskade.
Derfor skal musklerne omkring din kropsstamme, altså ryggen og maven, være stærke. Så stærke, at det er en god ide at træne dem 3-4 gange om ugen.
Stærk kropsstamme giver udholdenhed
Når du løber, har du et svæv og lander på ét ben. Du har ikke to ben i jorden samtidig på noget tidspunkt.
Derfor er din kropsstamme konstant på arbejde. Den stabiliserer bækkenet – men den giver også stabilitet til resten af din krops bevægelser, så de får den rette kraft og energi.
Du får en bedre løbeøkonomi, hvis du har en stærk kropsstamme. Hvis du undgår at tabe bækkenet, skal kroppen ikke bruge energi på at rette det op ved hvert skridt. I stedet kan du bruge energien på at løbe fremad.
Bækken er en del af støddæmpningen
Dit bækken er en del af den avancerede støddæmpning, der foregår, når du løber, fortæller idrætsfysioterapeut Svend B. Carstensen:
»Stødet dæmpes i en lang række forskellige mekanismer fra fodens pronationsbevægelse, over en let bøjning i knæet, til rygsøjlens eftergivelige krumninger. Bækkenet giver lidt efter og synker en smule ned mod svingbenssiden. Så dit bækken skal ikke være stift og ufleksibelt. Kunsten er at give lidt efter, men ikke tabe bækkenet.«
Støddæmpningen foregår ubevidst. Kroppen forbereder landingen ved at spænde i nogle bestemte muskelgrupper allerede før foden er i jorden, så de er parate i selve landingsøjeblikket. Det gælder også noget af muskelarbejdet omkring bækkenet.
Se her, hvordan du kan træne din kropsstamme.